Crnadak: Posjeta Lavrova bila veoma uspješna

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da je posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Fedreacije Sergeja Lavrova bila veoma uspješna i potvrdila je prijateljske odnose s Rusijom.

-Najvažnije poruke koje smo čuli bile su da Rusija čvrsto podržava Dejtonski sporazum, da se stvari u BiH mogu mijenjati isključvio dogovorom dva entiteta i tri naroda i uvjeren sam da su ove poruke prihvatljive za svakoga u BiH – naveo je Crnadak u izjavi za javnost.

On smatra da je veoma važno što je ministar Lavrov posjetio Republiku Srpsku i što je jasno poručio da se Rusija neće miješati u izbore te da nema svoje favorite među partijama i pojedincima u Republici Srpskoj i BiH.

-Jučerašnje izjave Milorada Dodika i sramno izvještavanje RTRS-a i drugih medija koje on kontroliše rezultat su činjenice da Dodik nije uspio da ovu posjetu iskoristi za svoju predizbornu kampanju – navodi Crnadak.

Ministar Lavrov je, ističe bh. ministar vanjskih poslova, pokazao “diplomatsku veličinu izbalansiranim i otvorenim nastupom, kao i izražavanjem interesovanja za slučaj “David Dragičević”, koji je najvažnije pitanje trenutno u RS”.

-Bez obzira na negativne stavove predsjednika RS Milorada Dodika, nastaviću da pomažem internacionalizaciji ovog slučaja u narednom periodu, jer vjerujem da se tako doprinosi njegovom rješavanju – poručio je ministar Crnadak, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *