Crnadak: Mržnja i netolerancija još postoje

U obraćanju sudionicima Međunarodne konferencije o holokaustu, održane danas u Bruxellesu na temu “Nedovršena pravda: restitucija i sjećanje“, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je naveo da je holokaust najveća tragedija u povijesti čovječanstva te je, stoga, svačija dužnost da se nikada ne prestane sjećati i poštivati žrtve tog zločina bez presedana.

Ocijenio je da mržnja i netolerancija, nažalost, i danas postoje i da se samo obrazovanjem mladih može uklonili sljepilo šovinizma i mržnje te spriječiti nove zločine protiv čovječnosti.

Šef bh. diplomacije je istaknuo da je svijet koji se temelji na načelima mira, jednakosti i solidarnosti moguć ali samo ako svi zajedno rade na promicanju humanističkih vrijednosti i prosvjećivanju u čemu UN sustav, EU i različite međunarodne organizacije trebaju igrati važnu ulogu.

Prema Crnatkovim riječima, poštivanje žrtava holokausta također znači i prisjećanje na sve one koji su imali hrabrosti svrstati se na pravu stranu spašavanjem svojih židovskih susjeda, ponekad po cijenu vlastitog života. Po okončanju konferencije, Crnadak se sastao i s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *