CRNA LISTA Špiriću teške optužbe za ozbiljnu korupciju, on tvrdi da je radio u interesu naroda

Špirić je bio umiješan i ostvario je dobit od korupcije u javnom sektoru, uključujući pribavljanje koristi u zamjenu za uplitanje u javne procese tijekom mandata zastupnika u Zastupničkom domu u parlamentu BiH, stoji u priopćenju State Departmenta

U kakvoj zemlji živimo i kako bh. politika nema nikakvu viziju niti sadržaj, a jedni interes jeste vlastiti i džepovi rodbine i prijatelja, svjedoči i novi šamar za zemlju u vidi sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele visokopozicioniranom kadru SNSD-a Nikoli Špiriću.

I dok su sankcije najmoćnije zemlje svijeta predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodiku plod njegove politike, nekadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH sankcije dobiva ni više ni manje zbog dokaza o ozbiljnoj korupciji i kriminalu pa još jednom u svijet šalje vrlo ružnu sliku o BiH. Naravno, kako to već u RS-u biva, za sve se optužuje bivša administracija SAD-a, politički protivnici, bjelosvjetske zavjere protiv Srba, ne želeći pogledati u svoje dvorište i pomesti ono što ne valja.

Svima, pa i Dodiku i SNSD-u je više nego jasno da su američke institucije i javna uprava uhodan mehanizam koji niti donosi niti poništava odluke preko noći, nego nakon sveobuhvatne analize. Tomu u prilog ide i to što je Dodik tvrdio kako mu je sve “napakirala” Obamina administracija, ali i Donald Trump je na vlasti već dvije godine pa mu sankcije nisu skinute, a sankcije Špriću je potpisao američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je osobni Trumpov izbor na tu funkciju.

Špirić ponosan

U priopćenju ureda glasnogovornika State Departmenta stoji kako je Špiriću te njegovoj supruzi Nadi, sinu Aleksandru koji je zaposlen u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH te kćeri Jovani zabranjen ulazak u SAD.

– Špirić je bio umiješan i ostvario je dobit od korupcije u javnom sektoru, uključujući pribavljanje koristi u zamjenu za uplitanje u javne procese tijekom mandata zastupnika u Zastupničkom domu u parlamentu BiH, stoji u priopćenju State Departmenta.

Sam Špirić ponavlja istu mantru o frustracijama američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack i srpskih stranaka koje čine vlast na razini BiH.

– Cormack je 28 dana pred izbore povukla posljednji potez očajnika da pomogne svojim marionetskim poslušnicima sa sarajevske sećije, Savezu za promjene. Naravno da se nemam zbog čega osjećati krivim u bilo kom smislu, jer sam za 40 godina koliko se bavim politikom uvijek račune polagao svom narodu i uvijek bio na raspolaganju svim istražnim i pravosudnim institucijama u svojoj zemlji. Prije mogu reći da sam ponosan, jer je i ovim pokazano koliko smetam svima onima koji žele loše mojoj RS i mom srpskom narodu, naglasio je Špirić. Smatra kako će se pokazati čiji je to rukopis te poručuje kako nema kolebanja i institucije RS-a i srpski narod moraju imati principijelne stavove u obrani.

– Politika se može voditi samo na bazi jasnih političkih i nacionalnih stavova. Mali narodi poput Srba u BiH u procesu globalizacije u velikoj opasnosti. Pogotovo ako imaju političke predstavnike kao što su imali ove četiri godine u Sarajevu i čiji rukopis iščitavam u ovoj odluci. Ali neka se oni bore s tim. Meni ostaje da zajedno s narodom dalje idemo u veliku pobjedu SNSD-a na ovim izborima, najveću od Daytona do danas, poručio je Špirić.

Optužbe iz SNSD-a

Na istom fonu je i njegov stranački šef koji tvrdi kako je veoma zabrinjavajuće da se samo 28 dana prije održavanja izbora Cormack ovako flagrantno umiješa u političke procese i izbore.

– Moram reći kako ovo vidim kao posljednji trzaj odlazeće Sorošev veleposlanik po već viđenom scenariju. Iako su jasne namjere, poručujem veleposlanici da nas ovo sigurno neće omesti u našoj kampanji, kao i u onome za što samo jasno opredijeljeni da ćemo uraditi poslije još jedne uvjerljive izborne pobjede, kao i da će nas ovo samo dodatno osnažiti u namjeri da još predanije štitimo interese RS-a i srpskog naroda, rekao je Dodik.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izjavio je da je odluka da se Špiriću i njegovoj obitelji uvedu američke sankcije zasnovana na lažnim informacijama koje su Vladi SAD servirane iz međunarodnih i domaćih političkih kuhinja.

– Navedeno obrazloženje za uvođenje sankcija Špiriću lažno je i besmisleno. Kao zastupnik oporbe nije imao, niti je mogao imati bilo kakve koristi od svog javnog političkog angažmana.  Obrazloženje odluke nije zasnovano ni na kakvim pravno utvrđenim činjenicama u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u BiH, nego na izvještajima koje u Washington šalje veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. Javnosti u RS-u i cijeloj BiH poznato je ko su suradnici i miljenici američkog veleposlanstva u Sarajevu i kome smetaju političke aktivnosti Špirića, naglasio je Košarac.

Niz sumnji vezanih za Špirića

U bh. javnosti za Špirića se već godinama veže niz sumnjivih aktivnosti o čemu su brujali mediji. Primjerice, dva puta je vođena istraga u slučaju kupovine stana Nikole Špirića u Beču. Naime, SIPA je provjeravala Špirićeve bankovne transakcije iz 2008., kada se na njegovim računima pojavilo više od 400 tisuća eura. Od istraga nije bilo ništa, a Špirić je ponudio “vrlo realno” pojašnjenje odakle mu novac – od prodaje knjiga i donacija koje je dobio od prijatelja.

Špirić je 2009. bio ključna figura afere “Audi”. Radi se o kupovini službenog automobila za njega, gdje je cijena vozila za samo jedan dan neobjašnjivo porasla za 86 tisuća maraka.

Špirića su određene kolege parlamentarci optužili da je kao predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH uputio OSA-i krivotvorene dokumente sa zaključcima koje članovi parlamentarnog povjerenstva nikada nisu usvojili.

Ono što je najjadnije za sve narode i građane u ovoj zemlji jeste što najveći broj političara u BiH ne može niti želi dokazati odakle im velebna imovina. Tako se već godinama bore protiv bilo kakvog “češljanja” njihovih računa i nekretnina, a sve podvode pod zaštitu naroda i građana, koji su sve siromašniji i siromašniji, a političari sve bogatiji i bogatiji i to pod vrlo sumnjivim okolnostima. Kao takvima niti im odgovara EU, pravna država a ukoliko se netko usudi progovoriti o svemu tome ili je dio međunarodne zavjere ili je izdajnik vlastitog naroda.

 SAD ozbiljno shvaćaju uključenost Špirića u korupciju

“Državni tajnik SAD Mike Pompeo i ministarstvo vanjskih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tijekom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Kada državni tajnik posjeduje vjerodostojne informacije da je neki dužnosnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, Odjeljak 7031(c) (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Act of 2018) nalaže da taj dužnosnik i članovi njegove neposredne obitelji budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD”, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu. Iz ove institucije poručili su i da govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava postojanje organiziranog kriminala te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. “S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, vjerujemo da je važno da vlasti i javnost BiH budu upoznati s time koliko ozbiljno SAD shvaćaju problem javne korupcije i uključenost gospodina Špirića u koruptivne aktivnosti. Vlada SAD-a i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprečavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije”, navode iz Veleposlanstva.

Crnadak: Nismo bili obaviješteni o sankcijama Špiriću

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je kako to ministarstvo nije imalo informacije da će Nikoli Špiriću i njegovoj obitelji biti uvedene sankcije SAD-a.

– I ja sam za to čuo sinoć (ponedjeljak navečer). Koliko sam vidio iz medija, radi se o jednoj aktivnosti koja je provedena po posebnom američkom zakonu, koji oni koriste kada se radi o osobama upletenim u ekstremne slučajeve korupcije. Tu odluku je potpisao američki državni tajnik Mike Pompeo, rekao je Crnadak.

Komšić poziva Dodika da odustane od kandidature

S obzirom na tehničku nemogućnost predstavljanja interesa BiH u svijetu, pa i interesa manjeg bh. entiteta, a sve zbog čvrste prisutnosti na crnoj listi SAD, kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik morao bi da odustane od kandidature, kazao je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.

– Dodik je izvan sustava međunarodnih odnosa, što samo dodatno potvrđuje stavljanje Špirića na crnu listu SAD. Dodik bi sam trebao da povuče svoju kandidaturu jer je neozbiljna i upravo šteti interesima građana koje pretendira da zastupa. Vi se, gospodine Dodik, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazite, ne možete ni sastati sa političkim predstavnicima demokratskih država, ne možete očima vidjeti Bijelu kuću, a brojne neugodnosti, zbog vašeg položaja sa posebnim potrebama, izazvao bi pokušaj da se obratite pred Generalnom skupštinom UN-a, jer se svijet ne bi prilagođavao vama, što je ne malo nego veliko poniženje za srpski narod u BiH. Prestanite da brukate svoj narod. To što štetite entitetu, nas i ne zabrinjava, lagano ga vodite ka nestanku, ali brukate narod, kazao je Komšić.

Genjac: Trebalo pokrenuti istrage protiv Špirića

Izaslanik SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao da treba poštovati odluku SAD-a o sankcioniranju potpredsjednika SNSD Nikole Špirića. “Domaće institucije su odavno trebale pokrenuti određene istrage protiv Špirića. Neke radnje su već i poduzete, ali opet se vraćamo na pitanje efikasnosti, integriteta i rada naših pravosudnih institucija”, kazao je Genjac.

Izaslanik SNSD-a Sredoje Nović smatra pak kako je odluka o sankcioniranju Špirića isključivo politička. “Legalista sam i uvijek očekujem da prvo nadležne institucije utvrde je li se neko bavi korupcijom ili ne, pa onda da se donose političke odluke, a ne obrnuto”, stava je Špirić.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *