Vlast u zamjenu za hrvatskog člana Predsjedništva!

Čović ne bi imao ništa protiv da se, uz prijeizborni dogovor, nakon sljedećih izbora  realizira zamisao nove Platforme koju bi u Federaciji činila koalicija HDZ-SDP-SBB-DF

Nakon sastanka lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i lidera SBB-a Fahrudina Radončića evidentno je da će se politička kriza u Bosni i Hercegovini još više produbiti i s razine državne vlasti težište političkih sukoba će se sve više prenositi i na razinu federalnih organa vlasti. Sa spomenutog sastanka su odaslane i nove političke poruke, očigledno već ranije usuglašene.

Naime, nakon što su izašli iz jednog mostarskog restorana u kojem su Radončić i Čović održali sastanak krenuli su očitom namjerom preslagivanja parlamentarnih većina, po kojoj bi se SBB povukao iz vlasti ako HDZ i SDA nađu nove partnere za takvo nešto. I to odmah. U svrhu slične priče u medijima bliskim HDZ-u praktično istovremeno je i najavljena nova vladajuća koalicija iz koje će biti izbačena Stranka demokratske akcije, a ne SBB.

Čisto matematički gledano – postoji dovoljno ruku da se oba scenarija dogode odmah. Jer SDP i DF mogu bez problema u parlamentarnim većinama brojčano zamijeniti SBB, ali i SDA.  No, sve su prilike da ovakve poruke poslane sa sastanka iz Mostara ipak imaju nešto dugoročniji karakter koji je već sada usmjeren na uspostavljanje novih koalicijskih odnosa nakon izbora 2018. godine.

Ljevica: Ne pada nam napamet

Željko Komšić, koji je već jednom sa svojom Demokratskom frontom kratko bio u koalicija s HDZ-om i iz nje vrlo brzo izveo stranku rezolutan je u izjavi koju je dao za Dnevni list.

– Odgovorno tvrdim da DF neće u takvu koaliciju i to govorim u ime DF-a, a ne u ime SDP-a. Ne vidimo smisao takve koalicije. Čemu  izbaciti SDA i tako ih amnestirati svake odgovornosti za ovakvo stanje? HDZ BiH i SDA moraju nositi svoj teret. DF u tome nije sudjelovao, a niti će sudjelovati u takvom ‘popisu želja’. Prema tome, sva priča oko toga tu i završava, jasan je Komšić.

I iz SDP-a je prvi glas sličan.

– Ova vlast je doživjela politički bankrot, ali vodi i državu u bankrot. SDP ostaje pri svojim kongresnim odlukama i nećemo sudjelovati u preslagivanju vlasti, ostajemo oporba do izbora 2018. godine kada ćemo zajedno s našim partnerima preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom i srušiti nacionalni koncept vlasti, kazao je i generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić

Na brzinu formiranoj koaliciji u koju bi ušao neki novi partner s ljevice protivi se i profesor Slavo Kukić, kojeg se u zadnje vrijeme spominje kao jednog od mogućih kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

– Mislim da se radi o unutar-nacionalističkim verbalnim okršajima. No, kada bi se konkretno ponudio savez HDZ-SBB-SDP-DF, to bi bilo pogubno za SDP i DF i zasigurno bi izgubili povjerenje među bh. građanstvom koje su zadobili u posljednje dvije godine. S druge strane, i Radončić i Čović znaju da takva koalicija ne bi funkcionirala, zaključio je Kukić govoreći za Dnevni list, naglašavajući kako on nikako ne bi podržao takvu koaliciju.

Dugoročan plan

Iako je izvjesno da od brze uspostave nove koalicije u ovom mandatu neće biti ništa, više je nego jasno da je ova ideja plasirana kao dugoročna mogućnost koja će se eksploatirati još neko vrijeme i to iz nekoliko razloga, od kojih je jedan ključan.  Čović, naime, ne  bi imao ništa protiv da se, uz prijeizborni dogovor, nakon sljedećih izbora realizira zamisao svojevrsne nove Platforme koju bi u Federaciji činila koalicija HDZ-SDP-SBB-DF. A na državnoj razini bi ovoj četvorci bio pridodan  i SNSD Milorada Dodika.

U suštini, za njega i za HDZ ovaj plan je više usmjeren na formiranje prijeizbornih relaksirajućih odnosa prema strankama ljevice iz pragmatičnih razloga, jer je svjestan da će, ako bude uopće u toj poziciji, vlast morati praviti ili sa SDA ili s ‘mrskim neprijateljima’ s ljevice koji su godinu dana prije izbora ponovo u poziciji da ‘odlučuju’ i o njegovoj političkoj sudbini.

Ne treba zaboraviti, stranke ljevice SDP i DF su stranke koje u velikoj mjeri mogu utjecati na to hoće li ili neće lider HDZ-a i nakon 2018. sjediti u prestižnoj fotelji člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Naime, sva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi eventualni imalo ozbiljniji kandidat iz reda hrvatskog naroda  iza kojeg bi stale stranke  ‘ljevice’  vrlo vjerojatno pobijedio Čovića na direktnim izborima za člana Predsjedništva BiH.

U uvjetima kada SDA, kao najvjerniji i najdugovječniji koalicijski partner HDZ-a ne izlazi u susret željama HDZ-a u vezi promjene Izbornog zakona koji bi olakšao ponovni Čovićev izbor za člana Predsjedništva BiH, razumljivo je da lider HDZ-a BiH sa svojim najstabilnijim partnerima Fahrudinom Radoničićem i Miloradom Dodikom pokušava godinu dana prije izbora uspostaviti nove političke odnose na način da dođu do najpovoljnijeg mogućeg ishoda za njih same nakon izbora 2018. godine.

 Ponuda izašla na vidjelo

A jedan od idealnijih scenarija je, bez ikakve sumnje, postizanje prešutnog ili čak i formalnog dogovora oko nove Platforme i to, naravno, prije izbora. Taj plan bi podrazumijevao obećanje i ulazak SDP-a i DF-a u vlast nakon idućih izbora, a zauzvrat bi stranke ljevice trebale odustati od kandidiranja Hrvata za člana Predsjedništva BiH što bi Čoviću otvorilo širom vrata za novi četverogodišnji mandat u prestižnoj fotelji, a kadrovima HDZ-a bi bile osigurane nove pozicije za nove četiri godine mandata.

S druge strane, Radončić bi sigurno u odnosima kada se unaprijed znaju novi koalicijski partneri nakon izbora 2018. godine računao na glasove ljevice na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva. Taj posao bi dodatno bio olakšan jer se lider SDA Bakir Izetbegović zbog ustavnih ograničenja svakako ne može ovaj put kandidirati za funkciju u kojoj se trenutno nalazi. Radončić je već u nekoliko navrata otvoreno najavio postizbornu koalicije sa SDP-om i DF-om, te odbio mogućnost bilo kakvih razgovora sa SDA. Šire gledano, trenutno puštanje medijskih probnih balona putem medija bliskih HDZ-u, između ostalog, je i u funkciji dugoročnijeg taktičkog pokušaja sprečavanja ljevice da kandidira osobu hrvatske nacionalnosti za člana Predsjedništva. Zauzvrat se nudi da političku cijenu ‘plati’ Stranka demokratske akcije, koju bi u vlasti zamijenili SDP i DF ili barem jedna stranka od njih dvije. Ako ne odmah, onda makar nakon izbora 2018. godine.

Ishod izbora za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda velikim dijelom bi mogao biti odlučen čim se predaju kandidatske liste, odnosno onog momenta kad SDP i DF objave ime ili imena svojih kandidata za tu poziciju. Jer teško je vjerovati da bi kandidat HDZ-a, ukoliko ljevica izađe za ozbiljnim zajedničkim kandidatom mogao takvog poraziti na izborima.

Upravo na tom potezu će se i testirati odgovor ljevice na primamljive ‘ponudu’  koja je ovih dana iz Mostara poslana na adrese rukovodstava Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije. Uz dogovor, već sada DF i SDP mogu uz pomoć Čovića i Radončića ‘parkirati’ u ministarske fotelje bez obzira na konačne rezultate izbora 2018. godine. A sve što trebaju zauzvrat učiniti jeste ‘prepustiti’ pozicije članova Predsjedništva BiH Radončiću i Čoviću.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

One thought on “Vlast u zamjenu za hrvatskog člana Predsjedništva!

  • studeni 17, 2017 at 1:45 pm
    Permalink

    Prebrojali se i Dragan i Fahro. Napraviše račun bez krčmara, a i zec im u šumi!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *