Čović vatrenim govorima želi prodrmati ojađeno članstvo

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je odavno podijelio Hrvate u BiH, a lobiranjem za Ruse i bestidnim grabežom počasnoga doktorata na Sveučilištu u Zagrebu podijelio je i Hrvatsku. Kontroverznom tvrdnjom da mu je BiH druga domovina, stožernik navodi na sumnje da možda planira u bježaniju u ”prvu domovinu” u kojoj se uglavnom skrivaju kriminogeni čelnici HDZ BiH

Jadna je država koju bi branio, a još jadniji narod i njegova sirotinja, kojeg je navodno organizirao i kojeg bi poslao na branik dugačak oko tisuću kilometara nekadašnji direktor opljačkane mostarske kompanije SOKO, odnedavno ”hercegovački Tesla”, Dragan Čović.

Čovjek naprosto nije rođen da organizira i brani nego da rastura i trguje i to zorno prikazuju slike sravnjenoga Sokola, propale tzv. hrvatske samoprave, ugašene kulturne zajednice HZ HB, nikada dosanjane hrvatske federalne jedinice, nepromijenjenoga Izbornoga zakona, hrvatskoga rtv kanala, raspamećenoga i razjedinjenoga hrvatskoga korpusa u BiH, sunovrata HDZ BiH i HNS, osobne i nacionalne izoliranosti od naprednoga zapadnoga svijeta. Svjestan svih tih ožiljaka vođa HDZ BiH Dragan Čović očajnički želi prodrmati zasićeno i ojađeno članstvo vatrenim govorima po Hrvatskoj i među neupućenim i nostalgičnim gastarbajterima.

Nacionalni mesija

Istim onima kojima je bezočno slagao da će u najvećim europskim zemljama otvoriti predstavništva „trećega entiteta, upakirano, Hrvatskoga narodnoga sabora. U ulozi hrvatskoga člana Predsjedništva BiH stožernik koristi svaku prigodu da proda maglu po raznoraznim tribinama, večerama i stranačkim skupovima, glumeći istodobno i žrtvu i nekakvoga nacionalnoga mesiju.

Ali, ono što je Čović pljunuo u Draženovom domu u Zagrebu na Saboru HDZ Hrvatske prevazišlo je svaku paradigmu dobroga ukusa. Nemušto se prikazujući globalnim, ili barem regionalnim, političkim igračem, bratski upozoravajući na jezive sigurnosne izazove i opasnosti koji mogu sa istoka dakle i iz BiH, spopasti „lijepu našu“ , pazite članicu NATO saveza, nadahnuti, a nacionalno iskompleksirani i nikada nadograđeni Dragan Čović ohrabri sunarodnjake u susjednoj državi „ratničkim porukama“ da su bh. Hrvati dovoljno organizirani kako bi spriječili da se “iskušenja sa područja zapadnog Balkana ili jugoistočne Evrope presele na Hrvatsku”.

”Mogu vam jamčiti da sa druge strane tisuću kilometara zajedničke europske granice imate hrvatski narod, organizirani hrvatski narod, koji će jednako poslati poruku kao što je nedavno slao oko Pelješkog mosta i mnogih drugih iskušenja koji bi se preselili sa područja zapadnog Balkana ili jugoistočne Evrope prema Hrvatskoj. E neće moći! Ima nas dovoljno danas na svim razinama vlasti da to nećemo dopustiti nikome”, zagrmio je u Zagrebu Čović, baš poput Brune Bušića svojedobno iznad Širokoga.

Ta poruka da „nećemo dopustiti nikome, je posve razvidno adresirana prema bošnjačkim političkim elitama, ili bolje kazati neprijateljima, jer se u toj providnoj prijetnji prepoznaju migranti, sporna imovina BiH, Pelješki most … To je toliko jadno i besmisleno da zdrav razum ne može shvatiti da akademik i službeni i počasni doktor znanosti, bez obavljenoga stručnoga rada, može tako sebi dopustitit.

Niti se Čović i njegov HDZ BiH baš toliko u BiH pitaju, a niti nešto Hrvatskoj, kao punopravnoj članici EU, sarajevske političke mecene, uz sav očigledni jal, mogu nauditi da bi Hrvati lojalni HDZ BIH morali pod stijeg stati. Blago je kazati kako se u Čovićevom vatrenom govoru u Zagrebu radi o modernoj političkoj metafori spinovanju. Dapače, radi se o nevjerojatnoj dozi licemjerstva i grubim podvalama i obmanama.

Proruska politika

Predsjednik HDZ BiH, neslužbeni vlasnik nevladine organizacije HNS, već duže vrijeme drsko provodi prorusku politiku, suprotno strateškim interesima Hrvata u obje domovine, BiH i Hrvatskoj. Sve je karte stožernik bacio na rusku moć i kapital okrenuvši leđa EU i Americi. To je razobličena već višegodišnja politika partnerstva i prijateljstva sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS u kojoj je Čović odani sluga, a Dodik nemilosrdni nalogodavac. Godinama je Dragan Čović česti gost Beograda, a odnedavno je počeo Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, umiljato tepati „prijatelju Aco“. Dokazi su nemilosrdni, neoborivi i porazni po hrvatske nacionalne interese. Nema imalo uglednijega političkoga analitičara na Zapadu ili međunarodnoga diplomate u BiH koji nije označio Čovića glavnim kreatorom političkoga nereda u BiH, ogoljelim kočničarom na putu BiH prema euroatlantskim integracijama, opasnijim čak i od samoga Milorada Dodika koji javno i ne krije da je protiv Zapada i da obožava Rusiju i Putina.

Počeo je Čovićevo ime i „zasluge“ navoditi u svojim izvješćima i Visoki predstavnik Valentin Inzko. Šefovi Njemačke, Austrije, Francuske sve češće opominju i traže od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da obuzdaju Čovića i da ga otrgnu od Vučićevoga, Dodikovoga odnosno ruskoga utjecaja. Stožernik je postao mora i nepodnošljiv teret službenome Zagrebu.

Ponekad se doima kako mu niti predsjednica Kitarović, a niti blijedi premijer Plenković ništa ne mogu i da Dragan Čović ima potporu i zaštitu neke paralelnih, financijski i politički moćnih zavičajnih krugova i da si umišlja da je ponekad jači i od njih samih. Hrvatski narod u BiH nije organiziran, najmanje je to kroz Hrvatski narodni sabor, nevladinu organizaciju kojom jednostrano i nedemokratski upravlja HDZ BiH i Dragan Čović. To je probrani elitistički sastav u službi financijske klijentele u kojem vlada željezna disciplina i ne važi drugačije mišljenje. Službena politika toga društva je proruska i antieuropska iako se kunu da su promicatelji europskih vrijednosti.

Hrvate u BiH je najviše podijelio upravo Čović, a odnedavno je njegov bestidni ego grabežom titule počasnoga doktora mučki posijao sjeme razdora i u društvu sujedne „lijepe naše“, njemu „prve domovine“. Ako uspije u svom naumu i ostane dosljedan u ispunjavanju Dodikovih želja i naloga Dragan Čović će na granicu sa Hrvatskom, dakle i sa EU, dugu oko tisuću kilometara pokušati uskoro dovesti robusne Ruse.

Koliko god je njegova poruka u Zagrebu bila možda uperena na bošnjačke smicalice, ovo konkretno koketiranje sa Dodikom i Rusima je više nego ozbiljna stvar. E, na tom će braniku intelektualno stati Hrvati, a ne na onom ciničnom iz Draženovoga doma.

Hrvati se napokon moraju trezveno zapitati kako ih može predvoditi manipulator koji kaže da mu je BiH druga domovina, samo zato što iz Hrvatske isisava na stotine milijuna kuna. Pa to nije ništa drugo nego navigacija da se stožernik možda sprema na bježaniju, već nakon izbora, poput svoga prethodnika koji je opljačkao svoj narod i pobjegao u Zagreb.
Dalmacija je blizu Mostara, a raskošna vila žudi za svojim vlasnikom. Deviza ima toliko da on osobno i cijela obitelj ne moraju do kraja života ništa raditi. Što prije to bolje, sretno mu, samo neka pređe tu granicu.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

.

 

5 thoughts on “Čović vatrenim govorima želi prodrmati ojađeno članstvo

 • svibanj 31, 2018 at 1:21 pm
  Permalink

  Nije jedini, eno mu i prijatelja Bakira i Nermina. Kada se dohvate mikrofona to pršti na sve strane – ko vatromet gluposti!

  Reply
 • svibanj 31, 2018 at 1:25 pm
  Permalink

  Marička deder ohladi malo. Ono Bošnjačke smicalice podvedi pod stranku koja to radi. Ako misliš da ostalih 85% koji se pišu Bošnjaci idu na smicalice i uštrb drugih onda nisi ništa bolja od ovoga koga si saada ispljuvala.Spusti loptu i budi relna, inaće si onda još gore nacionalističko đubre od UZP – ovaca! Ili ti je generalizacija Bošnjaka,kao tamo im ga nekog, domaći zadatak!

  Reply
 • svibanj 31, 2018 at 4:05 pm
  Permalink

  Bravo Maricu sada si napokon rekao pravu istinu.Covic ,vec i malo djete zna ko je on.

  Reply
 • lipanj 1, 2018 at 2:38 pm
  Permalink

  Jadu jadni,prvo bi svi očistili svoj prag,pa onda u rat. Ti ne možeš povesti ni dvi kokoške da stoje iza tebe a ne narod. Jadu jadni, zajedno sa svim političarima na vlasti u BiH.

  Reply
 • lipanj 1, 2018 at 11:57 pm
  Permalink

  Ako nije Ustasa onda izgleda nije dobar HRVAT.
  Ako saradjuje sa SRBIMA zar to nije svima u interesu mir saradnja ekonomija?
  I treba da propadne ovakva nakaradna Bih u kojo nekima jedino okupatori srecu donose.💀

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *