ČOVIĆ: Unutarnje uređenje zemlje je stvar BiH, a ne predstavnika EU-a

Dragan Čović se jučer, prvog dana predsjedavanja Predsjedništvom BiH, u Bruxellesu sastao s visokom povjerenicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Federicom Mogherini, kao i s povjerenikom EU-a za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom te predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Čović je nakon susreta s Tuskom, kako prenosi portal Klix.ba, izjavio da je jasno naglasio da će se problemi u BiH rješavati, a da će od EU tražiti potporu da se integracijski proces završi do kraja. On, naime, očekuje se ubrza dinamika na putu ka EU te vjeruje da će se u narednih 12 mjeseci riješiti pitanje MAP-a i da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU. Čović je najavio i da će uzeti na sebe da se obveze privedu kraju i da se vrati povjerenje među bh. političarima, tj. da okupi lidere u BiH.

Također je najavio da će narednih dana dogovoriti službenu posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović našoj zemlji kako bi se BiH na pozitivan način stavila u središte njihovih interesovanja.

Govoreći o Izbornom zakonu BiH, Čović je siguran da će se izbori 2018. godine održati po izmijenjenom Izbornom zakonu BiH. Kako je istaknuo, HDZ BiH primarno zanimaju najviši demokratski standardi i da jedan narod ne bira drugom narodu političke predstavnike no ne isključuje ni određene korekcije u izmjenama Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ. Prema njegovim riječima, u ovoj godini žele završiti priču o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Što se unutarnjeg uređenja BiH tiče, Čović je kazao da je to stvar BiH, a ne predstavnika EU-a, te napomenuo da je Evropski parlament zauzeo jasan stav o uređenju  zemlji, posebno u dijelovima koji se odnose na konstitutivnost i federalizam. Čović bi se danas u Bruxellesu trebao susresti s ministrom vanjskih poslova Belgije Didierom Reyndersom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *