Čović s gradonačelnicima Vinkovaca i Vukovara

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem o jačanju saradnje mjesta u blizini granice Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te je kazano kako postoje sve predispozicije za tješnjom suradnjom, posebno kada su u pitanju kultura i gospodarstvo.

Čović je istakao kako su Hrvati jedan narod iste baštine, te je prirodno da teže jačanju međusobnih veza.

Kazano je također kako je potrebno osigurati sve uvjete za ostanak na svojim ognjištima.

Osim gradonačelnika Bosančića, sastanku su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Mladen Karlić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić, te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske Gabrijela Žalac, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Također, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas se u Vukovaru u odvojenim sastancima susreo sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem i gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

Čović je upoznao sagovornike sa stanjem u BiH, posebno kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, a istaknuto je kako su Hrvati jedan narod, baština i izvorište su im zajednički, te se veze i dalje moraju jačati.

Kazao je i kako se BiH mora organizirati po mjeri svih naroda; Hrvati, kao najmalobrojniji narod i danas se moraju boriti za svoje mjesto koje im pripada.

Čović je rekao da je potrebno u što skorije vrijeme izgraditi društvo u kojem niko od Hrvata neće imati razloga odlaziti iz BiH, te da im kroz legitimne predstavnike u vlasti budu zaštićena prava.

Osvrnuo se i na jučerašnje potpisivanje Ugovora o projektima i programima od interesa za Hrvate u BiH, a koje finansira Centralni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te još jednom iskazao zahvalnost za svu podršku koju Republika Hrvatska pruža Hrvatima Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanaka, Čović, Galić i Penava položili su zajednički vijenac, te upalili svijeće na Memorijalnom groblju Domovinskog rata u Vukovaru.

Dragan Čović sinoć je u Orašju prisustvovao tradicionalnoj 6. večeri Hercegovine u Posavini.

Tom manifestacijom nastavljena je tradicija održavanja zajedništva, prije svega privrednika i osoba iz javnog života, u Hercegovini tokom Sajma privrede Mostar, i uzvratno, u Orašju uoči festivala Dani hrvatskog filma.

U svom obraćanju Čović je kazao kako je ovo zajedništvo koje svima šalje poruku, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima i svima koji žive s nama, ali i predstavnicima međunarodnih institucija koji promišljaju kako urediti ovaj prostor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *