Čović s generalima u Zagrebu o izmjenama Izbornog zakona

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je danas u centrali Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu predavanje o temi “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu”.

U uvodnom dijelu izlaganja, Čović je istaknuo kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nije zasebno pitanje jednoga naroda, nego se radi o univerzalnom pitanju ustavnosti i vladavine prava, jednakopravnosti, te ukupne euroatlantske perspektive države Bosne i Hercegovine.

Govorio je o značaju ustavnog načela legitimnog predstavljanja, odnosno demokratskog integriteta sva tri konstitutivna naroda kod izbora članova Predsjedništva BiH, ali i predstavnika na svim drugim administrativno-političkim nivoima, što je naročito značajno za Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH. U tom smislu je izmjena Izbornog zakona BiH, u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava,  iznimno važna.

Kao jedan od posebno značajnih aspekata hrvatskog pitanja, uz izmjenu Izbornoga zakona BiH, Čović vidi i u jačanju veza Hrvata Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom, kroz suradnju u području kreiranja zajedničke, jedinstvene demografske politike, rješenje pitanja braniteljske populacije, te jačanje kulturnih i obrazovnih veza. Svi ovi vidovi suradnje, uz zajedničke projekte i investicije na privrednom nivou, predstavljali bi zajedničku strategiju Hrvata ovog podneblja.

Osvrnuo se i na pitanje euroatlantske perspektive države Bosne i Hercegovine. Kazao je kako je ono od posebnog značaja za sve njezine narode, te kako će Hrvati BiH nastaviti aktivno, sistemski i organizirano predvoditi i provoditi integriranje BiH u Europsku uniju i NATO, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *