Čović postao član još jedne akademije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine prof.dr. sc. Dragan Čović izabran je za redovnog člana na redovnoj godišnjoj konvenciji jedne od najuglednijih europskih institucija iz područja tehničkih nauka „Međunarodne inženjerske akademije“ (International Academy of  Engineering), kažu iz Predsjedništva BiH.

Akademija je osnovana 1991. godine te uključuje nacionalne akademije inženjeringa, odjele i predstavništva širom svijeta, a osnovne smjernice određene su posebnim karakteristikama i potrebama razvoja svake od država članica Akademije.

Osnovni koncept Akademije zasniva se na jačanju tehničkog i inženjerskog potencijala zemalja članica, s ciljem poboljšanja duhovnih, ekonomskih, ekoloških i društvenih aspekata života.

Osnivanjem Srednjoeuropskog odjela Međunarodne tehničke akademije sa sjedištem u Beču (International Academy of Engineering, IAE), 2013. godine, Čović je primljen u dopisno članstvo, među prvih 13 članova iz različitih dijelova svijeta kojima su dodijeljene diplome i medalje.

Ta prestižna akademija trenutno ima više od 1.300 članova iz preko 40 zemalja svijeta, među kojima su premijeri i predsjednici država, istaknuti znanstvenici, javne osobe, te čelnici velikih naučnih i industrijskih struktura.

Uspješan rad članova Akademije stekao je veliko međunarodno priznanje i zbog toga je ta akademija jedna od vodećih u svijetu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

One thought on “Čović postao član još jedne akademije

  • svibanj 22, 2018 at 9:05 am
    Permalink

    To Dragi,samo lagano,postat ces ti i prddsjednik amerike,nobelovu nagradu za zivotno djelo kad dobijes,pljuc

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *