ČOVIĆ: Izbori će sigurno biti održani kako je i planirano, prvog vikenda u listopadu 2018. godine

Promjenama koje su uslijedile u izbornom zakonodavstvu činom da je Ustavni sud izvukao iz Izbornog zakona BiH sporne članke, a u kojima je bila definirana uloga Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, koja samim tim uopće više ne postoji, nastao je ogroman problem. Moja zadaća će biti i ja ću u njoj uspjeti, izmijeniti Izborni zakon BiH i izbjeći mogućnost da netko osporava zakazivanje i provedbu izbora. Izbori će sigurno biti održani kako je i planirano, prvog vikenda u listopadu iduće godine, izjavio je u razgovoru za Fenu predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji danas preuzima osmomjesečno predsjedanje kolektivnim šefom države.

Komentirajući stavove nekih stranaka da SIP BiH i bez izmjene Izbornog zakona može 2018. godine provesti izbore za Dom naroda Parlamenta FBiH i omogućiti uspostavu vlasti na svim razinama, Čović ističe da su Ustav i zakon tu potpuno jasni.

“Sve institucije ove države koje su zadužene za provedbu izbora moraju krenuti od Ustava i Izbornog zakona, pa i one izvana koje nadziru provedbu izbora. Mi ćemo jednostavno morati izmijeniti izborno zakonodavstvo. U ovako teškim uvjetima to neće biti lako jer, ako nemate vlast, parlamentarne većine, s kim ćete uopće to dogovoriti?“, zapitao je Čović uz ocjenu da će, stoga, u ovoj godini biti potrebno uložiti mnogo truda kako bi se usvojile izmjene Izbornog zakona BiH.

One, kako je dodao, možda neće biti temeljite za neke druge stvari, ali će biti dostatne za izborni ciklus 2018. godine, kako bi izbori mogli biti provedeni po ustavu i zakonu.

Govoreći o samoj vlasti, naveo je da to da ona ne funkcionira na svim razinama nije samo dojam, već praktično ponašanje već duže vrijeme.

“To govorim samo da bismo preuzeli odgovornost i ispravili tu anomaliju jer smo svjesni da ćemo do idućih izbora imati ovakvu vlast, kakva god da je. Izvršna vlast u zakonodavnoj nema potporu nužnu za funkcioniranje. Kada nemamo vlast, snalazimo se na različite načine, a ja bih rekao da to snalaženje baš ne ide dobro“, rekao je sugovornik Fene.

U osvrtu na navode o navodnom zaokretu u njemačkoj politici prema BiH i favoriziranju koncepta građanske države u BiH, Čović kaže da je nama već sudbina namijenila da svatko u BiH može kao dio bilo koje administracije iz svijeta, a posebno one koje su se vezale kao potpisnice Daytonskog sporazuma, slati poruke, utjecati na kvalitetu života ovdje, poticati nas na promjene, a da ni sami nemaju jasnog stava što zapravo žele.

“Ja uopće ne nasjedam na ove spinove da neka od administracija želi potpuno promijeniti koncept života u političkom, društvenom, organizacijskom smislu u BiH tako što će ovdje stvoriti neku unitarnu i građansku državu, a do jučer je želio nešto drugo. Mi imamo jasne okvire ovdje. Jedan je daytonski okvir, koji je potrošen ili ne, ali još uvijek je tu. Imamo, s druge strane, zaključke ili vrlo jasne rezolucije Europskog parlamenta koje govore o federalizmu i decentralizaciji BiH i treće imamo ono što je danas u BiH, što ne funkcionira i što treba promijeniti. Siguran sam da ćemo, kad završimo izborni ciklus 2018., odmah i prije uspostave vlasti krenuti s tim popravkama uz pomoć prijatelja izvana. Uvjeren sam da postoji jedna blagonaklonost većine tih administracija prema BiH“, ističe Čović te dodaje kako je BiH nedjeljiva te da oni koji zazivaju raspad ove države neće biti u prilici to dočekati niti će ovdje biti neke agresivnosti u smislu sigurnosti, ma koliko netko paraobavještajno i parasustavno djelovao ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!