ČOVIĆ: HNS je pluralan, oko strateških tema smo jedinstveni

Duboko sam uvjeren da ćemo, svjesni odnosa BiH, imat izmjene i dopune Izbornog zakona usvojene u ovoj godini i u Zastupničkom domu, istaknuo je Čović.

Rasprava u Zastupničkom domu Parlamenta BiH o izmjenama Izbornog zakona koje je predložio HNS trebala bi biti održana kroz mjesec listopad, s tim da je očekivanje kako će izmjene biti usvojene u ovoj godini, naglasio je jučer, između ostalog Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

Čović je pritom kazao kako se kroz mjesec rujan rasprava mora dobro pripremiti, pogotovo jer je vidljivo na koji je način javnost komunicirana od strane stranaka koje čine većinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH

-Duboko sam uvjeren da ćemo, svjesni odnosa BiH, imati izmjene i dopune Izbornog zakona usvojene u ovoj godini i u Zastupničkom domu, istaknuo je Čović, dodavši kako će vjerojatno trebati usuglasiti tekst izmjene izbornog zakonodavstva između Zastupničkog i Doma naroda već kako rasprave budu pripremane. Istodobno, on je jučer ponovio kako je stav HNS-a jasan- svako rješenje koje jamči da će hrvatski narod birati svoje predstavnike u Dom naroda, odnosno u Predsjedništvo je prihvatljivo.

-Naravno, da želimo do kraja definirati odredbe zakona kojeg je Ustavni sud proglasio ništavnim jer bez njih se evidentno neće moći implementirati izborni rezultat, dodao je Čović.

Na pitanje novinara o najavama predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića što u slučaju da promjena izbornog zakona ne prođe na Zastupničkom domu, Čović je kazao kako

na pitanja „što ako“ ne može odgovoriti jer je uvjeren da će se posao oko izmjene izbornog zakona završiti.

NATO i MAP

Kada je pak riječ o napretku prema Sjevernoatlantskom savezu, Čović je istaknu kako naš NATO put ne može nitko blokirati. No, naveo je kako sve srpske stranke imaju jedinstveni stav i on će jačati dolaskom predsjednika Srbije Alekandra Vučića u BiH. Drugim riječima, taj stav o NATO savezu oni usuglašavaju sa Srbijom. Ipak, predsjednik HNS-a je podsjetio kako, što se tiče MAP-a (Akcijski plan za članstvo) postoji jedinstven stav svih srpskih stranaka, pa i SNSD-a da on ide svojom dinamikom.

-Ja sam uvjeren da ćemo mi do kraja godine, u prosincu kada bude zasjedanja ministara članica NATO saveza, dobiti aktiviranje Akcijskog plana, kazao je Čović.

Jedinstvo oko ključnih pitanja

Također, na jučer održanoj sjednici Predsjedništva HNS-a jednoglasno je dogovoreno da HNS oko svih ključnih strateških pitanja mora imati konsenzus i zajednički nastup te da to ni na koji način ne sputava pluralnost i višestranačje unutar Hrvatskog narodnog sabora. Istodobno, zaključeno je kako se na iduće sjednice Predsjedništva HNS-a stavi nekoliko vitalnih pitanja za hrvatski naroda u BiH, kao i tematika odnosa prema aktualnim zakonima koje su uputili u proceduru misleći pritom na izmjene Izbornog zakona, kao i Prijedlog zakona o javnom RTV sustavu. Na tim će se sjednicama razmatrati, potvrdio je Čović, i strategija demografije Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i odnosi stranaka HNS-a s ciljem da na jedan dosta kvalitetan način dočekaju izbornu kampanju.

Jer vjerujemo da mi o izborima nećemo pričati prije proljeća iduće godine, dodao je Čović.

Kada je riječ o odnosima unutar HNS-a Čović je naglasio kako je HNS pluralan i višestranački, a ne jednoumlje te je poručio kako su stranke pozicionirali HNS to te mjere; snažno  unutar hrvatskog naroda da je to svatko prepoznao.

-I naravno da jednom dijelu ljudi u politici smeta da imate jedinstven stav oko ključnih pitanja, strateških za Hrvate, naveo je Čović, kazavši kako postoje različita stajališta oko nekih drugih pitanja, ali je jedinstvo na onim temama koje su ključne, poput Izbornog zakona i javnog RTV sustava.

Na pitanje o najavama izlaska jedne od stranaka, Čović je kazao kako se zapravo radi na tomu da se u HNS pozovu i još neke stranke koje su stvorile uvjete.

-Hoće li netko u nekom trenutku procijeniti da može drugačije ostvariti svoje stranačke interese ili ne znam ni ja kakve druge, svakomu na volju. Mislim da radimo krajnje profesionalno unutar Hrvatskog narodnog sabora, kazao je Čović. Pritom je potvrdio kako su skoro sve stranke  poslale svoje predstavnike u odjele Glavnog vijeća te je posebno istaknuo kako još ni jedna odluka nije donesena, ni na Predsjedništvu, niti na Glavnom vijeću, preglasavanjem bilo kojeg pojedinca iz bilo koje stranke.

Mogućnost trilaterale

U kontekstu dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Čović je kazao kako od posjeta očekuje mnogo.

-Ja sam najviše možda radio na tomu radio sa željom da prva tri susjeda BiH imaju svoje posebno mjesto u BiH. Što god tko o tomu mislio. Sa Crnom Gorom smo to uspjeli višestruko, imali smo u zadnjih posla godine nekoliko susreta.  Na isti način želimo to uraditi s Hrvatskom i Srbijom, poručio je Čović. Podsjetio je kako je u BiH bio premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji će danas ponovno doći u BiH (Livno, Široki Brijeg i Mostar). Istodobno, jedna od ideja koju je jučer iznio je i trilateralni sastanak predsjednice Hrvatske, članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije što bi primarno pomoglo Bosni i Hercegovini.

Piše: Dario Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *