Čović: Ako ima želje Izborni zakon se može dogovoriti za dva dana

Kazavši kako duboko vjeruje da je dovoljno vremena ostalo i da će se do raspisivanja promijeniti Izborni zakon, on je ukazao i na činjenicu da te promjene moraju osigurati legitimno predstavljanje naroda. Pojasnio je kako se, ukoliko ima želje i volje, pitanje Izbornog zakona može se riješiti za dan-dva

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović osvrnuo se jučer na događaje tijekom osam mjeseci koliko je predsjedao Predsjedništvom, a jedna od tema koja je i dalje aktualna odnosi se na Izborni zakon. Čović je naglasio kako se rješenje, odnosno promjena Izbornog zakona može završiti na vrijeme, odnosno do raspirivanja izbora, a naveo je kako su za Hrvate prihvatljiva ona rješenja koja će kroz promjenu Izbornog zakona osigurati legitiman izbor hrvatskih predstavnika u institucije.

Nema nametanja

Kazavši kako duboko vjeruje da je dovoljno vremena ostalo i da će se do raspisivanja promijeniti Izborni zakon, on je ukazao i na činjenicu da te promjene moraju osigurati legitimno predstavljanje naroda te kako u HNS-u imaju rješenja koja tretiraju i domove naroda i Predsjedništvo BiH. Pojasnio je kako se, ukoliko ima želje, pitanje Izbornog zakona može dogovoriti za dan-dva. Također, istaknuo je i kako neće biti nametanja rješenja sa strane, poručivši kako ovako ozbiljna pitanja moraju biti rezultat unutarnjeg političkog dogovora i konsenzusa.

Europski put

U pogledu ostalih tema posebno je naglasio europski put Bosne i Hercegovine, kazavši kako je tu napravljeno mnogo te je kazao kako je siguran kako BiH može ući u Europsku uniju zajedno kada i Srbija i Crna Gora.

-Duboko vjerujem da ćemo nakon izbora imati jasan plan kako ući iduće godine u pregovarački proces, kako početi otvarati poglavlja. Kroz ta poglavlja ćemo rješavati pravnu državu, borbu protiv kriminala i korupcije, način biranja tužitelja, sudaca, odnos sudova… , kazao je Čović, podsjetivši kako mu, kada je najavio predavanje zahtjeva za članstvo uz EU nitko nije vjerovao, a zahtjev je predan.

-Kada smo govorili o statusu kandidata mnogi su me uvjeravali da je to nemoguće. Ja vas uvjeravam ako usvojimo izmjene Izbornog zakona da ćemo do ljeta dobiti kandidatski status, kazao je on, dodavši kako promjene Izbornog zakona trebaju obuhvatiti domove naroda i Predsjedništvo BiH kako bi se osigurala legitimnost predstavljanja konstitutivnih naroda.

Time bi se došlo u poziciju da se izbori mogu održati, izborni rezultat provesti, a onda krenuti dalje od strane onih stranaka koje dobiju povjerenje.

Čović je jučer najavio kako će njegov kabinet uskoro organizirati konferencija o pitanju demografije u Bosni i Hercegovini, a fokus će posebice biti na problematici iseljavanja.

Piše: D. Pušić , dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *