Che i Lola

Pola stoljeća nakon ubojstva Che Guevare u Boliviji, gdje je pokušao izvesti još jednu revoluciju, mit o tom liječniku, sa zanimanjem revolucionara još traje.

Zauvijek je ostao zapamćen kao mlad, po poznatoj fotografiji Alberta Kovale iz  1959. godine, najčešćem motivom sitotiska na majicama u šezdesetima i sedamdesetima.

Jedan od vođa kubanske revolucije, kada je to bilo nešto egzotično. Sa zanosom, je odbijao sve privilegije. Premda je bio predsjednik Nacionalne banke Kube, govorio u Ujedinjenim narodima, sve je napustio da ode u gerilu u Kongo. Danas bi rekli – naivac, nalazeći potvrdu u memoarima njegove supruge AleidaMarch, koja piše da je Che najmanje šest puta pročitao Don Quijotea.

Najbliži tom idolu mladih, u našim uvjetima, bio je Ivo Lola Ribar, koji je kao intelektualac, školovan u Švicarskoj, pobjednik međunarodnih natjecanja znanja, dio elite stare Jugoslavije,  iz uvjerenja postao komunista i ljevičar.

Lola je bio predsjednik SKOJ-a, nakon likvidiranih sedam prethodnika. Poginuo je 27. studenog 1943. godine na Glamočkom polju, neposredno pred polijetanje aviona za Kairo. Vlado Velebit piše da je, po mnogim mišljenjima Lola, kao najmlađi član Vrhovnog štaba, trebao naslijediti Tita, i primijeniti moderniji pristup socijalizmu. Otac Ivan, koji je bio predsjednik Ustavotvorne skupštine, a zatim predsjednik AVNOJ-a, u ratu je izgubio i drugog sina – Juricu.

Nakon nedavne promjene naziva najljepšeg zagrebačkog trga, koji je nosio Titovo ime, postavljena je ponovo Lolina bista u tom gradu. Njen ostanak ovisi o kretanju većine u gradskoj skupštini, što, uz pravo svakoga na mišljenje, odražava ukupno stanje svijesti i sposobnosti cjelovitog sagledavanja povijesti. Lola nije doživio iskušenje da pokaže, poput Tita i Chea, okrutnost u pobjedi, što je pomračilo njihove povijesne pozicije.

Naravno današnji mladi s drugim idolima, ne znaju mnogo o ovome. A stariji?

Samo odlikaši, koji su za odličan uspjeh dobivali značku “Braća Ribar.”

Piše: Ante Razum

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *