Česi biraju predsjednika – referendum o Milošu Zemanu

Više od osam milijuna Čeha izlazi u petak popodne i u subotu prije podne na druge direktne predsjedničke izbore kao na svojevrsni referendum da li žele da u predsjedničkom zamku Hradčani i narednih pet godina ostane Miloš Zeman, predsjednik jači nego što mu omogućava Ustav.

Česi sada u prvom krugu imaju izbor između devet kandidata, među kojima prema predizbornim anketama raspoloženja birača najviše šansi da sa sigurnim favoritom izbora, Zemanom, u eventualni drugi krug 26. i 27. siječnja uđe znanstvenik, dugogodišnji predsjednik Akademije znanosti Češke Jirži Drahoš zagovornik ulaska Češke u Europsku uniju prve brzine, jezgro dublje integracija i povratka Češke idealima plišane revolucije iz 1989. godine.

“Riječ je o izboru hoće li Češka pokušati da se izbori za jaču poziciju u Europskoj uniji ili će nastaviti sa okretanjem ka Istoku. Za to je naravno vezano pitanje hoće li Češka nastaviti da razvija standardnu demokraciju po europskim standardima ili će se nametnuti demokracija kojom upravljaju oligarhijski interesi”, izjavio je politikolog Danije Kroupa, prenosi Beta.

Zemanu je dan pred izbora stigla očekivana jaka podrška od novog češkog premijera, tajkuna prehrambene i kemijske industrije, najbogatijeg Slovaka, a drugog najbogatije biznismena u Češkoj, Andreja Babiša.

“Glasat ću za Zemana zato što smatram da je jedna od najizrazitijih ličnosti naše politike od pada komunista, jaka ličnost koja polarizira društvo ali prije svega čovjek koji ne krade, poštuje danu riječ, iza njega stoje rezultati putuje u unutrašnjost. Za razliku od drugih političara ne živi od politike nego za politiku”, podržao je Zemana Babiš.

Prema anketama Zeman nema mnogo šanse da pobjedi u prvom krugu, jer i u anketama koje očekuju najveću podršku ne očekuju da bi mogao da dobije više od 47 posto umjesto potrebnih preko 50 posto glasova birača.

Česi će tako ime novog predsjednika saznati najvjerojatnije krajem siječnja, a sam Zeman je izjavio da je nervozan i stoga što, kako je kazao, Česi imaju tu osobinu da ne praštaju uspjeh i da se ujedinjuju svi protiv jednog najjačeg kandidata.

Rezultati prvog kruga bit će poznati u subotu večer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *