BURAN POČETAK NOVOG SUĐENJA Medije optužili za neobjektivnost pa se svađali i sa sudskim vijećem

Bivši policijski inspektor Ognjen Stijak (33) iz Kostajnice je u banjolučkom Okružnom sudu na početku ponovljenog suđenja za šverc narkoticima kazao  da je tročlano sudsko vijeće prijavio disciplinskom sucu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća zbog kršenja njegovih prava.

Nakon rasprave njega i njegovog odvjetnika Marinka Brkića sa sudskim vijećem suđenje nije ni održano, jer se drugi optuženi, također bivši policijski inspektor Srđan Radulović (33) iz Banja Luke nije pojavio na ročištu.

–  Radulović je dostavio medicinske nalaze i izvještaj psihijatra kao dokaz da je spriječen da dođe. Vijeće smatra da nema opravdanja za nedolazak pa će biti izdana naredba Sudskoj policiji za njegovo prinudno dovođenje na sljedeće ročište, kazala je predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić.

Stijak i Radulović bili su pravomoćno osuđeni na 16 i pol godina zatvora zbog organiziranog šverca narkoticima. Stijak je dobio pet i pol, a Radulović 11 godina robije. Presudu Vrhovnog suda Republike Srpske ovom dvojcu ukinuo je Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje. Nakon toga Vrhovni sud je predmet vratio banjolučkom Okružnom sudu na novo suđenje uz obavezu da se saslušaju svjedoci Slavko Đurić i Goran Bošnjak. Republički tužitelj Živana Bajić jučer je za naredno ročište predložila saslušanje novih svjedoka bivšeg tužitelja Mladena Mitrovića, nekadašnjeg šefa u Specijalnom tužiteljstvu Darka Ilića i istražitelja Dubravka Kremenovića. Stijak se usprotivio saslušanju novih, ali i starih svjedoka, a njegov prigovor odbilo je vijeće. Stijak je kazao da samo traži da istakne prigovor, a da vijeće može i da ga istuče.

– Mi Vas da istučemo. Očekivali smo da bude obratno. Vrhovni sud RS dao je upute koje dokaze moramo provesti i koje svjedoke ponovo saslušati, kazala je član sudskog vijeća i predsjednik suda Marija Aničić Zgonjanin.

Nakon burne rasprave tročlano vijeće ipak je izašlo u susret Stijaku te je naredno ročište zakazalo za 8. listopada. On je vijeće zamolio da suđenje ne zakazuje prije listopada jer ide da radi u inozemstvo. Za tu svoju tvrdnju nije predočio dokaze gdje i što radi. On je u sudu rekao da je nakon što mu je ukinuta presuda tražio od ministra unutarnjih poslova RS-a da se vrati na posao policijskog inspektora koji je ranije obavljao.

Tražili zabranu praćenja suđenja

Odvjetnik Marinko Brkić na samom početku suđenja obrušio se na novinare tražeći da Sud zabrani da prate suđenje.

– Izvještaji su ranije bili neobjektivni na štetu mog klijenta Ognjena Stijaka, kazao je Brkić.

Njegovom zahtjevu nije udovoljeno, a član sudskog vijeća i predsjednik Suda Marija Aničić Zgonjanin kazala je da njegovo nezadovoljstvo može biti i subjektivno.

– Prisustvo medijima bit će dozvoljeno osim u onim slučajevima gdje to zakon zabranjuje. Možda je i druga strana nezadovoljna, a ako mediji griješe možete podnijeti tužbu, kazala je Aničić-Zgonjanin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *