Bruto prihodi od neizravnih poreza u lipnju veći za 6,4 posto

Naplata bruto prihoda od neizravnih poreza u lipnju ove godine porasla je za 38,6 milijuna KM ili 6,4 posto, preliminarni su podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Istodobno su smanjene isplate povrata PDV-a za 15,1 milijuna KM. “Kumulativni pozitivni učinak rasta bruto naplate i smanjenja povrata donio je ukupni neto suficit od 53,6 milijuna KM, što  predstavlja rast od 11,2 posto u odnosu na lipanj prošle godine“, navodi se u najnovijem biltenu Odjela Uprave za makroekonomsku analizu te naglašava da je rast prihoda u lipnju povećao kumulirani suficit bruto neizravnih poreza na 288,5 milijuna KM. No, zbog povećanja isplata povrata PDV-a od 38,2 milijuna KM, neto kumulativni efekti su iznosili 250,6 milijuna KM, što predstavlja rast od 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. Najveći porast prihoda od neizravnih poreza u BiH u prvom polugodišu zabilježen je kod PDV-a (117,5 milijuna KM), putarine (98 milijuna KM), te na prihodima od trošarina (17,6 milijuna KM) i carina (8,3 milijuna KM).

Iz Odjela UNO-a BiH za makroekonomsku analizu napominju da se indikatori kretanja prihoda po vrstama mogu izmijeniti nakon konačnog usklađivanja trenutno 18,7 milijuna KM neusklađenih prihoda.

Pregled naplate prihoda po mjesecima ukazuje na divergentne trendove. Najveći učinci u bruto naplati su zabilježeni u siječnju (plus 85 milijuna KM) i svibnju (plus 69 milijuna KM), a najmanji u ožujku i travnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *