Britanski ‘The Economist’ predviđa da će BiH uskoro izgubiti pola milijuna stanovnika

Britanski tjednik The Economist nedavno je objavio specijalni izvještaj o Zapadnom Balkanu u kojem se osvrće na probleme koje imaju Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Regiju se opisuje kao geopolitički veoma riskantan uz sigurnosne rizike, a BiH prednjači u nekoliko stvari.

Prema The Economistu i stanju Demokracije za 2017, Bosna i Hercegovina je najniže rangirana zemlja regije i nalazi se na 101 mjestu, prenosi N1.

Bosna i Hercegovina se opisuje kao zemlja u kojoj lideri vladaju od 1992. i u okviru etničkih i političkih područja.

Ekonomska situacija u regiji tri decenije nakon početka tranzicije je veoma loša. Tako se navodi da je BDP u Bosni i Hercegovini bio veći 1989. nego prošle godine.

U vremenu kada se govori o velikoj depopulaciji i iseljavanju, The Economist objavljuje porazne podatke. Bosna i Hercegovina će u naredne tri decenije, do 2050. godine, izgubiti oko pola milijuna stanovnika.

Kada se govori o uvozu i izvozu i njihovom učešću u BDP-u, Bosna i Hercegovina je prije tri godine koristila tek 66% svojih izvoznih resursa.

The Economist također zaključuje kako su anti-demokratski trendovi u regiji ojačani odnosnom EU u kojem je ojačan odnos sa pojedinim individualnim liderima.

To je ojačalo pojedinace na uštrb reprezentativne demokracije, što se u konačnici ogleda u novom stanju koje se zove “stabilokracija”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *