Britanci optužili Rusiju pred Vijećem UN-a za trovanje špijuna

LONDON – Velika Britanija rekla je UN-ovom Vijeću za ljudska prava da ruska uporaba vojnog nervnog otrova, koji je korišten u pokušaju ubojstva bivšeg ruskog špijuna, predstavlja bezobzirno kršenje međunarodnog prava i trebalo bi poslužiti kao upozorenje međunarodnoj zajednici.

“Vijeće i Opća skupština UN-a osudili su rusko kršenje međunarodnog prava. Njezino bezobzirno ponašanje je uvreda svemu što ovo tijelo zastupa”, izjavio je pred Vijećem u Ženevi britanski veleposlanik Julian Braithwaite, prenosi Hina.

U ponoć istekao rok Moskvi

Britanija je spremna za obračun s Rusijom u srijedu nakon što je u ponoć istekao rok Moskvi koji je postavila premijerka Theresa May za iznošenje objašnjenja o tome kako je nervni otrov iz vremena SSSR-a korišten u pokušaju ubojstva bivšeg ruskog dvostrukog agenta. Premijerka May kazala je kako je Rusija “vrlo vjerojatno” odgovorna za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri nervnim otrovom koji je razvila sovjetska vojska.

Rusija, koja odbacuje bilo kakvu upletenost u taj slučaj, priopćila je da neće odgovoriti na premijerkin ultimatum sve dok ne dobije uzorke nervnog otrova, pozivajući se na odredbu Konvencije o zabrani kemijskog oružja.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Moskvi da ta konvencija predviđa u slučaju korištenja zabranjenih supstanci da se osumnjičenoj zemlji omogući pristup uzorcima supstance kako bi mogla provesti vlastite odgovarajuće analize.

“Službenom notom smo zatražili pristup toj supstanci i svim elementima istrage pošto je jedna od žrtava ruska građanka Julija Skripal. Ti su zahtjevi odbačeni”, rekao je Lavrov.

Kremlj tvrdi da nemaju nikakve veze s tim događajem

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da “Moskva nema nikakve veze s tim što se dogodilo u Britaniji”.

“Ona (Moskva) neće prihvatiti potpuno neutemeljene optužbe usmjerene protiv nje i također ne prihvaća jezik ultimatuma”, kazao je.

Ponovio je da je Rusija i dalje otvorena za suradnju s Britanijom u istrazi trovanja optuživši britanske vlasti da odbijaju dijeliti informacije s Moskvom.

Ruski predstavnik u UN-ovom Vijeću za ljudska prava nije spominjao taj incident u svom obraćanju u Ženevi.

Očekuje se da će May kasnije tijekom dana u parlamentu objaviti odgovor Britanije na istek roka u kojemu je Moskva trebala pružiti objašnjenje.

London je pozvao zapadne saveznike na koordinirani odgovor, zamrzavanje imovine ruskih poslovnih čelnika i dužnosnika, ograničavanje njihova pristupa londonskom financijskom centru, protjerivanje diplomata pa čak i pokretanje ciljanih kibernetičkih napada.

Protjerivanje

Velika Britanija će protjerati znatan broj ruskih diplomata u sklopu svog odgovora na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u južnoj Engleskoj, izvijestio je  Sky News pozivajući se na neidentificirane izvore. Novinar Sky Newsa Alistair Bunkall rekao je će premijerka Theresa May “najaviti protjerivanje ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva”. “Ne toliko kao 1971., ali rečeno mi je da je riječ o ‘znatnom’ broju”, napisao je Bunkall na Twitteru. Rusija negira bilo kakvu upletenost u trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyju na jugu Engeleske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *