Braniteljima dodijeljene novčane potpore za otvaranje radnih mjesta

Ministar za pitanje boraca Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo potpisao je u petak u Mostaru ugovore s predstavnicima trinaest boračkih zadruga o dodjeli novčane potpore za otvaranje radnih mjesta na području te županije.

Prema potpisanim ugovorima, zadruge će dobiti ukupno 68.620 maraka. Od tog iznosa, osam zadruga dobit će 48.000 maraka za stvaranje novog finalnog proizvoda, trima zadrugama dodijeljeno je 16.620 maraka za nabavku opreme, dok su dvije zadruge dobile su po 2000 maraka za osnivanje.

Po riječima ministra Solde, time je uspješno završen četverogodišnji program Ministarstva za pitanje boraca HNŽ u sklopu kojeg je dodijeljeno ukupno 194.549 maraka.

Govoreći o rezultatima tog programa, kazao je kako su 2014. godine zatekli tri registrirane zadruge, dok danas postoji 21 zadruga te 171 zadrugar s boračkim statusom.

”Ovim četverogodišnjim programom htjeli smo postići kvantitetu, omasoviti i promovirati zadrugarstvo. U tom periodu potpisali smo ugovore o suradnji s Agromediteranskim fakultetom mostarskog Univerziteta „Džemal Bijedić“ i Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilište u Mostaru”, istakao je Soldo.

Organizirano je i nekoliko radionica na kojima su se zadrugari mogli educirati, a u narednom periodu plan je s kvantitete preći na kvalitetu, najavio je Soldo.

”Nastojat ćemo približiti zadrugare tržištu tako što ćemo pokušati uspostaviti kontakte s gospodarstvom, gospodarstvenicima te s javnim ustanovama koje su spremne otkupiti proizvode zadrugara, ili ciljano dati zadrugarima što da oni proizvode za njih”, poručio je Soldo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *