Branitelji Bangladeša

Bangladeš potresaju prosvjedi studenata, sa stotinama ozlijeđenih, koji traže da se radna mjesta u javnom sektoru dodjeljuje natječajima, a ne, da se trećina radnih mjesta osigurava – za potomke branitelja iz rata od prije gotovo pola stoljeća.

Mnogo zemlje uvele su obvezne kvote kako bi zaštitile prava žena ili jamčila prava manjine, ma kako ih nazivali- nacionalnim, rasnim ili vjerskim. Indija tako definira udio u vladinim zaposlenjima za pripadnike različitih kasta. Ali njen prvi susjed, nekada veliki prijatelj, sada odvojen zidom dugim 4 tisuće kilometara, rezervira 30 posto zapošljavanja u javnim službama za potomke onih koji su se borili u ratu za odvajanje od Pakistana 1971. godine.

Sve tri spomenute države bile su, naravno dio jedinstvene države, britanske Indije, do njenog raspada 1947. godine, praćenog masovnim preseljenjima Muslimana i Hindusa.

Jedna od posljedica bilo je stvaranje većinski muslimanskog Pakistana, s tim da je peta pakistanska provincija, bengalska, bila odvojena od glavnine zemlje gotovo dvije tisuće kilometara, i to teritorijem- neprijateljske Indije.  Odnosi ta dva dijela bili su puni tenzija – jedino što ih je spajalo bio je strah od indijske dominacije.

Istočni Pakistan postao je Bangladeš, nakon krvavog rata 1971. godine, kada je pobijeđena, uz indijsku potporu, vojska zapadnog dijela, koja je pristizala u velikom zračnom mostu – preko Indije.

Vladajuća stranka Awami Liga, koja je vodila i nacionalni pokret za nezavisnost nema namjeru prihvatiti promjene, pogotovo pred predstojeće izbore u prosincu. Računajući na potporu potomaka 250 tisuća branitelja, koliko je Državna birokracija izdala certifikata, s tim što su vrlo jaki prigovori da su mnogi dobiveni koruptivno ili su jednostavni – falsifikati.

Sve to prati snažna retorika – član Vlade i bivši studentski lider u šezdesetima MatiaChowdhury, ističe da prosvjeduju sinovi i kćeri onih koji su kolaborirali s pakistanskom armijom u ratu 1971. godine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *