Branili smrtno ranjenog prijatelja i do smrti pretukli napadača

U Županijskom sudu u Sarajevu čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi optužbe i obrane započelo je suđenje Muniru Sinanoviću Munji (34), Arminu Haliloviću Arku (22) i Damiru Hasanoviću Dadi (27), koje optužnica tereti za ubojstvo Niaza Hasanovića, zvanog Rambo, koje se dogodilo 20. kolovoza prošle godine, dva sata nakon ponoći, ispred noćnog kluba “Cool” u Ilijašu, prenosi Faktor.

Njima je optužnicom Županijskog tužiteljstva na teret stavljeno da su, po prethodnom dogovoru i u namjeri da ga liše života, Hasanoviću nanijeli više ozljeda po cijelom tijelu, što je za posljedicu imalo njegovu smrt.

Naime, kako je utvrđeno istragom, Sinanović i Niaz Hasanović su se najprije posvađali u objektu, da bi Hasanović potom izašao napolje, a za njim su krenuli Muamer Karavdić i Meho Ibišević, te Munir Sinanović, Damir Hasanović i Armin Halilović.

Dok su se prepirali ispred objekta, Niaz Hasanović je u jednom trenutku izvadio nož, kojim je ubo Ibiševića, koji je uslijed zadobivenih ozljeda podlegao. Potom su Sinanović, Halilović i Hasanović počeli udarati Niaza Hasanovića, kojeg su tom prilikom teško ozlijedili, uslijed čega je i on preminuo.

Tužiteljica Ljiljana Marilović je u uvodnom izlaganju kazala kako će Tužiteljstvo saslušanjem svjedoka i vještaka, te materijalnim dokazima, dokazati da se ubojstvo dogodilo na način kako je to navedeno u optužnici.

S druge strane, odvjetnici optuženih redom su najavili kako će dokazati da ne stoje navodi iz optužnica da se radi o ubojstvu po prethodnom dogovoru optuženih da oštećenog liše života. Kako su istakli, radilo se o kafanskoj tuči i sve se odigralo u nekoliko minuta i to nakon što je oštećeni nasmrt nožem izbo njihovog prijatelja, tako da se ne može govoriti da je postojao prethodni dogovor.

Branitelj prvooptuženog Izet Baždarević kazao je kako obrana ne spori da je Munir ispred kluba Rambu zadao jedan udarac otvorenom pesnicom, nakon što je Rambo nožem ubo Ibiševića, ali je, kako je kazao Baždarević, on nakon toga skinuo majicu i Ibiševiću pokušao zaustaviti krvarenje.

Senad Bilić, branitelj Damira Hasanovića i Armina Halilovića također je negirao prethodni dogovor, kao i samu kvalifikaciju djela. Naveo je presude Vrhovnog suda FBiH koji je pobio jednu od presuda Županijskog suda naglasivši da ne mora svaki događaj koji se završi smrću da se karakterizira kao ubojstvo.

– Teret dokazivanja je na Tužiteljstvu. S obzirom na to da je oštećeni imao veliki broj ozljeda, ne zna se točno ni tko je od optuženih nanio oštećenom smrtonosni udarac,  kazao je Muhidin Kapo, koji je preuzeo obranu trećeoptuženog Damira Hasanovića.

Kapo je naveo da će obrana dokazivati da nije bilo umišljaja, ali i da je optužnica trebala biti podignuta za kazneno djelo sudjelovanje u tuči, koje je kao rezultat imalo smrt oštećenog.

Sva trojica optuženih uhićeni su odmah nakon krvavog obračuna i od tada se nalaze u pritvoru. Zajedno sa njima bio je priveden i Muamer Karavdić, ali je sudac za prethodni postupak odbio prijedlog za njegovo pritvaranje zbog nedostatka osnovane sumnje kao primarnog razloga za pritvor, te je on pušten na slobodu. Suđenje će biti nastavljeno 12. veljače, saslušanjem prvog svjedoka optužbe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *