Božinović: “Hrvatska neće postati ‘hot spot’ za migrante”

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da, ukoliko zemlje koje su dalje od Hrvatske na migrantskoj ruti prema Zapadnoj Europi zatvore svoje granice za migrante, Hrvatska neće postati ‘hot spot’ država.

Po njegovim riječima, broj vraćenih migranata u Hrvatsku nije velik i zabrinjavajući, no poruka tih zemalja jest da se sve više zatvaraju i da su spremne u potpunosti se zatvoriti ukoliko se broj migranata poveća. “Mi to već mjesecima komuniciramo, razmjenjujemo podatke i spremni smo za svaku eventualnost”, dodao je.

“Ako se netko dalje od Hrvatske na ruti prema Zapadnoj Europi zatvori, Hrvatska ima dvije opcije, da ne dopusti ilegalno ulaženje, boravak i kretanje u Hrvatskoj ili da postane ‘hot spot’, a neće postati ‘hot spot'”, istaknuo je ministar u izjavi novinarima u Maksimiru, gdje je jučer održana MUP-ova manifestacija “Biciklirajmo: sigurno i zajedno”.

Na pitanje o konkretnim mjerama koje će policija provesti s obzirom na novu migrantsku rutu i slučaj u kojemu je dvoje djece, migranata ozlijeđeno u policijskoj akciji, Božinović je rekao kako bi još bilo “prilično neozbiljno govoriti o konkretnim mjerama”.

“Na dnevnoj bazi analiziramo situaciju, kretanja i mjesta na kojima se nastoji ilegalno prijeći hrvatska granica, no konkretne mjere prvo ćemo podijeliti između sebe i s našim službenicima, jer ne bih želio da javnim komuniciranjem tih mjera pomažemo krijumčarima”, ustvrdio je, prenosi Hina.

Uvjerava da je policija spremna reagirati u slučaju svraba kod migranata, s obzirom na informacije da se pojavio u BiH. “Bilo je i ranije takvih informacija, osobito u kampovima u Srbiji. Kontaktirali smo Ministarstvo zdravstva, naši policijski službenici su opremljeni zaštitnim rukavicama i antiseptičkim sredstvima, znaju se procedure ukoliko bi se tako nešto pojavilo”, rekao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *