Bošnjačke i hrvatske stranke nemaju razlog da održe izbore u Mostaru

Izmjene Izbornog zakona BiH i statuta Mostara trebaju se dogovarati odvojeno, kaže se u ovom dokumentu

Kongres za lokalne i regionalne vlasti Vijeća Europe (CoE) poziva vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH bez obzira na kompliciranu političku situaciju te pronađu održivo rješenje za povratak demokracije u Mostar, navodi se u dokumentu Vijeća Europe , a uoči današnje rasprave u okviru zasjedanja Kongresa za lokalne i regionalne vlasti CoE.

Strah od izbora?

Predstavnici Kongresa za lokalne i regionalne vlasti CoE su boravili u BiH prošle godine tokom održavanja lokalnih izbora te nakon toga izdali set preporuka za izmjene relevantnih propisa. Oni će prezentirati informaciju sa njihovim preporukama u pogledu neophodnih reformi izbornog zakonodavstva i Statuta Grada Mostara.

U dijelu koji se odnosi na situaciju u Mostaru u dokumentu ima nekoliko preporuka, konstatacija i zaključaka.

„Izmjene Izbornog zakona BiH i statuta Mostara trebaju se dogovarati odvojeno. Izborni zakon ne može biti preduvjet donošenja rješenja za Mostar. Vlasti trebaju gledati interese građana Mostara“ – navodi se u zaključcima ove institucije.

Kada je u pitanju situacija u Mostaru, misija Kongresa CoE zaključuje da je jedan od „mogućih razloga nepostizanja dogovora suradnja i igra između gradonačelnika Mostara i šefa financijskog odjela.“

„Ni bošnjačke ni hrvatske stranke nemaju ozbiljnog razloga da održe izbore koji bi mogli možda promijeniti odnos političkih snaga i novu raspodjelu poluga vlasti. Ali, treba znati da uprkos tome što nema Gradskog vijeća već pet godina, situacija u Mostaru u pogledu infrastrukturnih projekata i rada vlasti je prihvatljiva i čak se poboljšala posljednjih nekoliko godina“ – zaključuje se u dokumentu.

U jednon od zaključaka vezanih za Mostar postavlja se pitanje legitimiteta gradonačelnika Mostara.

„Kako nije bilo službenog produženja mandata gradonačelniku Ljubi Bešliću poslije 2012. godine, pravni status gradonačelnika Bešlića je nedefiniran, te kao takav pokazuje nedostatak demokratskog legitimiteta“ –  kaže se u Izvještaju.

HDZ-ov prijedlog bez konsenzusa

U informaciji se navodi da je HDZ BiH u svibnju ove godine uputio u proceduru svoj prijedlog riješenja za Mostar i amandmane na način izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije.

„Taj prijedlog je, faktički bio podjela Federacije na tri dijela, u jednom bi većina bili Hrvati, u drugom Bošnjaci, a u trećem bi populacija bila pomiješana. Protivnici su taj prijedlog nazvali uspostavljanjem trećeg entiteta. Obzirom da je prijedlog upućen po hitnoj proceduri, na njega nije bilo moguće davati amandmane, nije ni bilo konsenzusa o njemu“ – navedeno je u dokumentu.

Predstavnici Vijeća Europe na koncu pozivaju sve odgovorne faktore u BiH, posebno one koji sačinjavaju Radnu grupu za izmjene izbornog zakona da poduzumu mjere za postizanje saglasnosti i usvajanje izmjena što prije.

– Kompleksnost političke situacije ne može biti izgovor da se ne usvajaju tehnička poboljšanja izbornog procesa – poručeno je, između ostalog, u Izvještaju Vijeća Europe.

 

One thought on “Bošnjačke i hrvatske stranke nemaju razlog da održe izbore u Mostaru

  • listopad 20, 2017 at 2:54 pm
    Permalink

    Sve bi islo normalno da su muslimani civilizirani0.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *