BOMBAŠKI NAPAD Priznali krivnju za pokušaj ubojstva profesora

Nenad Berić (37) i Aleksandar Savić (38) iz Banja Luke sa Republičkim tužiteljstvom su zaključili sporazume o krivici u kojima su priznali da su pokušali da ubiju profesora Spasu Šakotu te pristali da im se izrekne ukupno 19 godina zatvora zbog toga.

Sporazumom je predviđeno da Berić bude osuđen na 10, a Savić na devet godina robije.

Berić i Savić su ranije negirali krivicu. Osim ovoga predviđeno je da se Beriću oduzime i 30.000 maraka koje je dobio od Šakote da bi mu sredio u sudu oslobađanje od optužbi za polno uznemiravanje. Oba optužena pristali su i da plate troškove suđenja i nadokande štetu drugim oštećenim u ovom napadu. Berića tužiteljstvo tereti da je naručio ubojstvo Šakote, a Savića (38) da je profesora pokušao ubiti tako što je postavio četiri bombe pod njegov Mercedes u banjolučkom naselju Rebrovac.

Šakota je osuđen na šest mjeseci zatvora za zadovoljavanje polnih strasti pred učenicama, a toj presudi je, kako je on ranije rekao, prethodilo Berićevo uvjeravanje da će biti oslobođen  ako plati 30.000 maraka. Kada to nije ispunjeno Šakota je tražio novac nazad, pa je Berić kako bi zadržao novac organizirao bombaški napad.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Pane Gavrić  odlučilo je da će sporazume razmatrati u utorak.

Nenad Berić i Aleksandar Savić

Prema optužnici Berić je tijekom 2016. i 2017. godine od Šakote uzeo 30.000 maraka, obećavši da će mu srediti oslobađajuću presudu u kaznenom postupku koji se protiv njega vodio pred Osnovnim i Okružnim sudom u Banja Luci. Kako Berić nije ispunio obećanje, Šakota je tražio da mu vrati novac. U namjeri da zadrži novac, Berić je  podstrekao Savića i naručio ubojstvo Šakote. Nakon što je Savić pristao, Berić mu je predao četiri bombe koje je on lani 3. listopada oko ponoći postavio na sva četiri točka profesorova Mercedesa u naselju Rebrovac.

Do eksplozije je došlo tog dana oko 10.30 sati kada je Šakota pokrenuo vozilo. Tom prilikom lakše su ozlijeđeni on i slučajni prolaznik, a bili su ugroženi životi još osam osoba, među kojima dvoje male djece te je oštećeno više vozila i zgrada ispred koje se sve dogodilo.

Spaso Šakota

Saslušani svi oštećeni u napadu

Predsjednik sudskog vijeća Pane Gavrić prije razmatranja sporazuma o priznanju krivice optuženih zatražio je da se saslušaju svi oštećeni u bombaškom napadu. U ponedjeljak je saslušano osam svjedoka koji su izjavili da traže nadoknadu štete. Duško Paratlo kazao je da mu je  izgorio automobil s alatom čime mu je načinjena šteta od oko 30.000 maraka. Ilija Jokić, koji je ranjen, kazao je da mu je načinjena šteta i na autu od oko 500 maraka, dok se nije mogao izjasniti koliku nadoknadu traži zbog ozljeda. Odštetu je zatražio i Zoran Kovačević koji je  istakao da je u trenutku napada u blizini mjesta eksplozije bio s djetetom koje je kao i on doživjelo strah. Dijete mu, kaže on, od tada ima poremećaj u spavanju i ponašanju.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *