Boksač napao novinara

Policija Republike Srpske uhitila je jednog od dva napadača koji su 26. kolovoza pretukli novinara Televizije BN Vladimira Kovačevića, dok se istodobno intenzivno traga za drugim napadačem, potvrdio je jučer novinarima ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, objasnivši kako je uhićenje rezultat intenzivne istrage. Naglasivši kako policija RS-a ima dovoljno dokaza da je riječ o napadaču, ministar Lukač je potvrdio i kako je sam Kovačević identificirao tu osobu kao napadača.

Na konferenciji za medije bili su i Darko Ćulum, ravnatelj Policije Republike Srpske te Željko Spasojević, načelnik PU Banja Luka koji je naveo kako je uhićen M.Č. iz Banja Luke.

Kako se neslužbeno doznaje uhićeni je Marko Čolić, inače boksač i član jednog od klubova borilačkih vještina. Uhićeni se, kako je potvrđeno, na policijskom saslušanju branio šutnjom, a u poslijepodnevnim satima stigla je informacija kako je postupajući tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka za njega predložio pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno sa, za sada nepoznatom osobom ili više njih, počinio kazneno djelo ubojstvo u pokušaju Vladmira Kovačevića, novinara BN televizije. O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučit će sudac za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci.

Nema političke pozadine

Na konferenciji za medije ravnatelj Ćulum se zahvalio novinaru Kovačeviću na suradnji sa policijom, Lukač je pak tijekom obraćanja naglasio kako nema političke pozadine u ovom slučaju te kako napad nema veze sa ljudima iz vlasti.

„Nema političke pozadine što se tiče pozicije i vlasti u Republici Srpskoj, nikome ni tada, ni bilo kada nije padalo na pamet da naručuje nekakve napade na novinare“, rekao je Lukač, istaknuvši kako MUP RS-a neće tolerirati da se novinari napadaju verbalno ili fizički te je naveo kako  se nakon izbora mora raditi na zaštiti novinara posebno u djelu da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službene osobe.

Pozvao je sve novinare u RS-u da, ukoliko im netko prijeti, isto prijave policiji.

„MUP će stajati na raspolaganju svim medijskim kućama, bez obzira kako izvještavali o policiji, MUP-u, trenutnoj vlasti u Srpskoj. Uvijek možete računati na zaštitu policije“, kazao je Lukač i pozvao medijske radnike da prijave svaku situaciju zbog koje se osjećaju ugroženo.

Vladimir Kovačević novinar RTV BN kazao je za Nezavisne novine da dok god se ne otkrije tko je naručitelj napada neće smatrati da je istraga završena

„Zadovoljan sam dosadašnjim tijekom istrage, ali očekujem da ona rezultira imenima nalogodavaca. Sa uhićenim ranije nisam imao nikakav kontakt tako da je osobni motiv isključen“, izjavio je Kovačević.

Kronologija

Podsjećamo, novinar Kovačević pretučen je 26. kolovoza u banjalučkom naselju Obilićevo, a nanesene su mu povrede glave metalnim šipkama, zbog čega je bio hospitaliziran u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Ovaj napad izazvao je i brojne reakcije kolega novinara diljem RS-a, ali i BiH koji su kroz prosvjedne šetnje ukazivali na neprihvatljivost verbalnih i fizičkih napada na novinare, nužnost zaštite medijskih djelatnika kao i osiguranja sigurnih uvjeta za rad.

Policijska uprava Banja Luka dostavila je 3. rujna Okružnom tužiteljstvu u ovom gradu izvještaj protiv nepoznatog izvršitelja zbog pokušaja ubojstva Kovačevića.

Novinar BN televizije Vladimir Kovačević pak ranije jučer potvrdio je kako je dobio koji je informacije iz Policijske uprave Banja Luka da ima napretka u istrazi, te da bi policija trebala priopćiti detalje.

Istodobno, u Klubu novinara Banja Luka jučer je održan drugi sastanak članova Upravnog odbora Kluba, kolegica i kolega s Vladimirom Kovačevićem te je tom prilikom upućen poziv policiji i tužiteljstvu da se oglase o napretku u istrazi te da redovito izvješćuju javnost u vezi s navedenim slučajem. Isto tako, naveli su kako je potrebno pronaći nalogodavce napada i otkriti motiv kako bi Vladimir Kovačević, njegova obitelj, ali i šira javnost bili sigurniji.

Piše: D. Pušić

dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *