Bogat repertoar Narodnog pozorišta Mostar

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u petak, 19. listopada, u 20 sati na repertoaru je predstava “Derviš i smrt” Meše Selimovića.

Predstava, čiju režiju potpisuje Erol Kadić, a dramatizaciju Nijaz Alispahić, govori o Ahmedu Nurudinu, dervišu koji živi u tekiji, i o njegovoj ispovijesti koja započinje saznanjem da mu je brat nevin uhvaćen i zatvoren u tvrđavu. Nurudin želi spasiti brata i saznati za što je optužen, ali u pokušaju da oslobodi brata suočava se sa različitim situacijama te se njegov pogled na svijet mijenja.

Prema redatelju predstave “Derviš i smrt” Erolu Kadiću, Meša Selimović je gradeći glavni lik u romanu ‘Derviš i smrt’, čitatelju dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu.

– Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…- navodi redatelj.

U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Iz Narodnog pozorišta Mostar priopćili su također kako je u petak, 26. listopada, s početkom u 20 sati na njihovom repertoaru predstava “Hotel Plaza”. Riječ je o hit komediji po tekstu nagrađivanog američkog dramatičara Neila Simona, u režiji Admira Glamočaka, koji u ovoj predstavi i igra uz Jasnu Žalicu i članove ansambla Narodnog pozorišta Mostar.

Tri priče o ljubavi iz raznih uglova, sa ispitivanjem međuljudskih odnosa na komičan način. Predstava govori o ljubavi, usamljenosti i otuđenosti, o tome što smo postigli, što nismo, a mislimo da smo mogli… O ljubavi, braku, snovima, starenju.

U predstavi igraju: Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Maja Zećo, Amela Kreso, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Saša Oručević.

Već početkom mjeseca studenoga, u Narodno pozorište Mostar dolazi Dragan Marinković Maca sa svojom hit predstavom “Sunce tuđeg neba”.

Ići ili ostati? – još uvijek je aktualno pitanje koje prožima vrijeme i prostor, a koje ovaj satirični komad obuhvaća kroz različita mjesta, vremena i uspon civilizacije sa krajem XX. stoljeća.  Dragan Marinković Maca tumači lik “višenacionalnog i multikulturalnog” junaka koji se kao takav našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. Konstantno uspoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koji će biti obojeni zdravim humorom.

U utorak, 6. studenoga, u Studiju 64, s početkom u 20 sati, na repertoaru je “Lijevo desno glumac”  program kao predstava, predavanje, team building, radionica sa Zijahom A. Sokolovićem.

Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, s nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *