Bivši visoki predstavnici u BiH pisali Mogherini: Odbaciti prijedloge o razmjeni teritorija

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling, bivši visoki predstavnici u BiH obratili su se otvorenim pismom visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnost Federici Mogherini povodom sve češće najave “prekrajanja granica”, u svjetlu čega upozoravaju da bi prekrajanje granica između Srbije i Kosova moglo dovesti do prelijevanja nestabilnosti na BiH. Upozoravaju i da bi se eventualnim ugrožavanjem stabilnosti moglo poništiti sve ono pozitivno što je urađeno u proteklim godinama.

“Kao bivši visoki predstavnici u BiH, duboko smo zabrinuti nedavnim najavama visokih dužnosnika EU-a koje sugeriraju da bi EU bila voljna podržati dogovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hasima Thacija u svezi razmjene teritorija između Srbije i Kosova kroz “korekciju granica”. Dobro smo upoznati sa situacijom u regiji i znamo da pomjeranje granica neće riješiti probleme podjela, već će ih još više produbiti. Takođe, iako se situacije na Kosovu i BiH ne mogu porediti, dovoljno smo upoznati s prilikama na Zapadnom Balkanu da znamo da bi takvu politiku zlorabili političari nacionalisti kako bi još više promijenili granice i destabilizirali ostale zemlje u regiji. Dovoljno dobro poznajemo situaciju u BiH da znamo da će takav korak samo dodatno pomoći onima koji žele podijeliti zemlju, onima koji pozivaju na povratak na stanje prije Daytonskog sporazuma, što će poništiti sve na čemu smo mi i naši partneri u BiH radili u protekla dva desetljeća. Dovoljno dobro poznajemo EU i Europu da znamo da nas naša načela i krvava povijest uče da se održiv mir može postići samo onda kada naučimo živjeti u multietničkim zajednicama, a ne kada ponovo uspostavljamo granice kako bismo kreirali mono-etničke zajednice“, navode Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling čiji je stav da će se podjele i sukobi na Balkanu najprije vratiti kroz politiku koju trenutno podupiru pojedini političari.

“Nema sumnje da se takvim dogovorom riskira trenutne dogovore potpu onog u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruje one koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima i, vjerojatno, dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutnih prebivališta“, navode bivši visoki predstavnici u BiH te, stoga, u pismu Mogherini pozivaju da EU odbaci takve prijedloge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *