BIVŠI VISOKI PREDSTAVNICI PISALI MOGHERINI: Hrvatska se upliće u političke procese u BiH!

Trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini uputili su otvoreno pismo visokoj povjerenici Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU vezano za „uplitanje Hrvatske u političke procese u BiH“.

U svom pismu Christian Schwarz-Schilling, Paddy Ashdown i Carl Bildt navode da su kao bivši visoki predstavnici u BiH duboko zabrinuti što se, kako navode, Hrvatska neprestano miješa u političke poslove BiH, navodeći kao  primjer nedavni pokušaj negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

– Odluka Ustavnog suda iz 2016. o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini (“slučaj Ljubić”) odnosi se na Dom naroda u Federaciji BiH, a ne na izbor Predsjedništva BiH. Pogrešan narativ o “slučaju Ljubić” koristi se kao  argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. Predstavnici HDZ-a iz Hrvatske, zajedno s Draganom Čovićem, čelnikom HDZ BiH, tvrde da je izbor Komšića bio nelegitiman i protuustavan. Ipak, niti Ustav BiH, niti izborni zakon BiH ne tvrde da članovi Predsjedništva moraju izabrati članovi njihove “vlastite skupine”, navodi se u pismu i dodaje da izborna pravila za Predsjedništvo BiH, kako se primjenjuju na FBiH, pružaju „rijedak mehanizam za unakrsno glasovanje koji ima za cilj poticanje umjerenosti nad platformama podjela“.

Schwarz-Schilling, Ashdown i Bildt navode kako je od najveće važnosti da se na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a ovog mjeseca pošalje jasna poruka da svaka izborna reforma treba imati za cilj učiniti BiH koherentnijom i funkcionalnijom, da je najvažniji prioritet formiranje vlasti u BiH, da su granice BiH nepovredive te da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

– Također, pozivamo Europsku komisiju da što je prije moguće objavi svoje mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH. Mišljenje Komisije treba naglasiti važnost prava svih građana kao pojedinaca, potičući političare BiH da rade na unapređenju tih prava kako bi unaprijedili proces pridruživanja EU – zaključuje se u pismu trojice bivših visokih predstavnika u BiH.

3 thoughts on “BIVŠI VISOKI PREDSTAVNICI PISALI MOGHERINI: Hrvatska se upliće u političke procese u BiH!

 • prosinac 6, 2018 at 2:44 pm
  Permalink

  ZAPAD je silom protivpravno rasturio SFRJ clanicu UN i gurnuo narode u krvavi gradjanski rat iskoristio separatizam i kreirao drzave kolonije koje ce biti robovi dok god postoje sve radi tudjih interesa.
  I danas im odgovara haos i nered i to podrzavaju.

  Reply
 • prosinac 6, 2018 at 9:27 pm
  Permalink

  Mlada Bosna potpuno si u pravu,samo si zaboravi reci da je zapad osim rasturanja Jugoslavije napravio I genocid,a ne zlocinci iz reda Srbskog naroda.Izgleda da je zrtvama GENOCIDA lakse bilo izgovoriti Ratko,Momcilo,Biljana,Radovan,Slobodan………………………..Jovan vec Smith,Hans,Franchesko,Olaf,Mishel koji su bili stvarni izvrsioci klanja I ubijanja I sada pojedinci tvrde da ti nisi Mlada Bosna vec Stara I Nova Srbija.

  Reply
 • prosinac 7, 2018 at 5:14 pm
  Permalink

  GENOCID u NDH koja je bila drzava i hrvata muslimana i katolika je pibijeno MILION Srba Jevreja Roma antifasista a zlocinci nisu kaznjeni pa su i HR i BIH ostale u Jugoslaviji koja je bila na pobjednickoj strani u kojoj su vecina bili SRBI.
  U Sarajevu i Mostaru ima samo 3% Srba a do Genocida su bili vecina.
  U Srebrenici su pobijeni koljaci koji su klali zene djecu starce a onda je stigla Pravda a zene i djeca su pusteni da slobodno napuste UN zonu.💀

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *