BiH ponovo odbila izručiti Zdravka Mamića

Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je odluku u kojoj se konstatira kako nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića na temelju zahtjeva Republike Hrvatske.

Mamićev advokat Zdravko Rajić kazao je Feni kako je takva odluka sa stanovišta obrane očekivana, iako mu službeno još nije proslijeđena.

– Što se tiče obrane, mi smo očekivali da će takva odluka biti prema Ugovoru o izručenju i Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći – precizirao je Rajić, navodeći da Tužiteljstvo ima pravo žalbe, uz opasku kako smatra da do toga neće doći.

U Sudu BiH je prije nekoliko dana održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak, a u vezi sa zamolnicom Republike Hrvatske u postupku izručenja.

Najnovija odluka će, prema ustaljenoj proceduri, biti proslijeđena Vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH na preispitivanje, odnosno konačno odlučivanje.

Republika Hrvatska, u međuvremenu, je uputila zamolnicu za Mamićevo izručenje na temelju domaće i međunarodne potjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku.

Bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo je, uoči izricanja prvostepene presude pred Županijskim sudom u Osijeku kojom je osuđen na šest i po godina zatvora, prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa.

Ubrzo nakon toga uslijedilo je raspisivanje međunarodne potjernice, ali je njegovo izručenje odbijeno, budući da je Mamić posjeduje i državljanstvo BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *