BiH opet ‘šamar’ zbog nerada vlasti

Europska komisija predlaže da se sa Albanijom i Makedonijom otvore pristupni pregovori, ranija Strategija EU za zapadni Balkan Crnu Goru i Srbiju prepoznala je kao lidere u regiji i zemlje koje članice mogu postati 2025., tako da i dalje na dnu ostaju BiH i Kosovo

STRASBOURG – Europska komisija će u utorak na sastanku u Strasbourgu usvojiti Paket o proširenju, koji uključuje strategiju o proširenju i izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, koje za cijelu regiji ima niz preporuka.

Nažalost, i u ovom izvješću jasno stoji kako su i dalje rak-rane svih država vladavina prava, organizirani kriminal i korupcija pa EU poziva na beskompromisnu eliminaciju bilo kojih elemenata “zarobljene države”. Dodaje se kako je javna uprava i dalje slaba te da su bilateralni sporovi glavna prepreka putu ka EU. Ipak, bez obzira na sve nedostatke, Albanija će dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, a ista preporuka ići će i za Makedoniju, od Crne Gore se traži da reforme s papira pređu u praksu, Srbija mora normalizirati odnose s Kosovom, dok na kraju kolone nažalost i dalje ostaje BiH gdje reforme idu puževim korakom.

Izostanak reformi

U dokumentu Europske komisije, u čiji uvid je imao RSE, vrlo jasno se navodi kako je naša zemlja bila veoma spora u 2017. godini u provođenju neophodnih reformi.

– BiH mora ubrzati reforme koje se odnose na put zemlje ka EU kako bi se riješili i duboko ukorenjeni strukturalni problemi koji su bili prepreka za napredak zemlje. Nužno se pozabaviti prioritetima koji se tiču socioekonomskih reformi, jačanju vladavine prava i javne uprave u skladu sa europskim standardima, kao i poboljšanju suradnja na svim razinama, stoji u dokumentu. Mehanizam koordinacije o pitanjima koja su vezana za EU pokazao se efikasnim u izradi odgovora koji su neophodni za izradu mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za punopravno članstvo u EU. Upravo adekvatno  funkcioniranje ovog mehanizma će ostati ključno kako bi zemlja bila u stanju da se suoči sa rastućim izazovima u procesu eurointegracija. Nadalje, od BiH se traži da hitno usvoji Izborni zakon te da se pozabavi odlukama Ustavnog suda.

 Zapadni Balkan

I dok BiH stoji u mjestu, druge države pokazuju da se uz sve probleme ipak mogu postizati kakvi-takvi rezultati. Komisija smatra kako je Albanija postigla stabilan napredak u implementaciji pet ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora. Tako se navodi da su reforme u javnoj upravi konsolidirane sa ciljem jačanja profesionalizma i depolitizacije, a poduzeti su i dodatni koraci u jačanju efikasnosti, nezavisnosti i odgovornosti pravnih institucija.

Izvješće o Makedoniji je među pozitivnijim u paketu u kome Bruxelles prepoznaje jasnu prisutnost političke volje za napredak pa se ponovo preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom. Ipak, upozorava se kako šteta koja je nastala godinama ne može proći preko noći, ali da je zemlja već prevladala duboku političku krizu te da su strukturalne reforme dugačak proces koji će potrajati godinama.

U Crnoj Gori nema vidljivog i značajnog praktičnog utjecaja reformi u polju vladavine prava, iako je zemlja napredovala u legalnom i institucionalnom okviru. Ova zemlja je otvorila već 30 poglavlja u pristupnim pregovorima i privremeno zatvorila tri. Međutim, prema nalazima Komisije, sveobuhvatni pravni sustav treba pokazati više rezultata. Ipak, Crna Gora je uz Srbiju već ranije u novoj Strategiji EU za zapadni Balkan vrlo jasno podcrtana kao lider regije na putu ka EU uz ocjenu kako bi dio Unije mogli postati 2025.

U izvješću o Srbiji se poručuje da će tempo pristupnih pregovora između Bruxellesa i Beograda ovisiti od napretka u reformskom procesu u Srbiji, ali i od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom. U dokumentu se od Srbije traži da produbi angažman u dijalogu sa Kosovom te da sprovede postignute sporazume sa posebnim naglaskom na sporazum o energetici.

I zaključno, kada je u pitanju Kosovo od novih vlasti traži se da poduzmu reforme vezane za EU te da se one tretiraju kao prioriteti. Nadalje, upozorava se na nužnost izgradnje konsenzusa oko ključnih strateških pitanja za Kosovo te ubrzanje implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i agende europskih reformi.

Zapadni Balkan bit će dio budućnosti EU

Visoka predstavnica EUropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini boravit će od 17. do 19. travnja u posjeti zapadnom Balkanu te će tom prilikom posjetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

– Zapadni Balkan je Europa i bit će dio budućnosti EU-a, jače, stabilne i ujedinjene Unije. To je pitanje zajedničkog interesa i zajedničke odgovornosti koju dijelimo sa zemljama regije u korist svih naših građana. Ovo je trenutak da se postignu pozitivne promjene kako bi se učinio nepovratan i transformativan napredak ka EU, poručila je Mogherini. Visoka predstavnica i potpredsjednica Komisije sastat će sa političkim dužnosnicima, uključujući predstavnike vlada i političkih stranaka, a u Skoplju ću 18. travnja prisustvovati neformalnom okupljanju premijera sa zapadnog Balkana.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *