BiH očekuje povratak ISIL-ovih ratnika

S obzirom da dolazi do definitivnog poraza ISIL-a u Siriji i Iraku, postoji mogućnosti da će se njihovi ratnici vratiti između ostalog i u BiH i mislim da ćemo i na tom planu putem INTERPOL-a dobivati različite podatke, rekao je Mektić

Nakon poraza “Islamske države” očekuje se da se jedan broj ratnika ISIL-a vrati u Europu i u Bosnu i Hercegovinu, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon sastanka sa direktorima policijskih agencija iz BiH i glavni tajnikom INTERPOL-a Jurgenom Stockom. Mektić je kazao kako očekuje da INTERPOL Bosni i Hercegovini ustupi konkretne analize i podatke o radikalnim ekstremistima potencijalno opasnim za BiH i njene građane.

-S obzirom da dolazi do definitivnog poraza ISIL-a u Siriji i Iraku, postoji mogućnosti da će se njihovi ratnici vratiti između ostalog i u BiH i mislim da ćemo i na tom planu putem INTERPOL-a dobivati različite podatke, dodao je ministar.

Prijetnje

Poseban dio razgovora, otkrio je Mektić, odnosio se na fenomen cyber kriminala koji će u godinama koje slijede, biti u samom vrhu liste sigurnosnih izazova.

-Vrlo je važno jer INTERPOL razvija snažne kapacitete za borbu protiv cyber kriminala. Cyber kriminal je neka vrsta budućnosti u kojem će se razvijati i organizirati kriminal. Morat ćemo tome u BiH posvetiti značajno veću pažnju. Obzirom na ove društvene mreže, svijet je postao mali. Nažalost to se sve zloupotrebljava. Zajedno sa svim međunarodnim sigurnosnim organizacijama moramo surađivati. Generalni sekretar me upoznao s nekim novim servisima koje razvija INTERPOL, rekao je Mektić.

Rekao je ministar Mektić i kako će BiH uskoro uputiti svog oficira za vezu sa Interpolom u sjedište te organizacije u Lion, jer su to već učinile sve zemlje u regije.

Mektić i Stock su konstatirali kako se BiH nalazi pri vrhu zemalja koje intenzivno i efikasno surađuju sa Interpolom, ali da je potrebno raditi na proširenju te suradnje.

Dobra suradnja

Stock je naveo da je njegova posjeta BiH realizirana u kontekstu promjena u međunarodnoj situaciji, koja zahtijeva da sve države bolje i bliže surađuju i razmjenjuju podatke o potencijalnim sigurnosnim izazovima.

-Od međunarodnog terorizma, organiziranih kriminalnih grupa, te cyber kriminala, naše zajednice se suočavaju sa nizom prijetnji koje svi zajedno moramo rješavati. Ove prijetnje su više nego ranije na međunarodnoj razini, mnogo su kompleksne i nijedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori sa tim prijetnjama upozorio je Stock. Naglasio je kako policijske agencije zbog terorističkih prijetnji i napada koji se dešavaju u svim dijelovima svijeta trebaju koristiti uspostavljene mreže policijskih agencija.

Pohvalio je BiH i njezine policijske snage u oblasti borbe protiv kriminala, posebno u zajedničkim operacijama u oblasti ilegalne trgovine vatrenim oružjem. Pozdravio je činjenicu da su svi granični prelazi u BiH priključeni na Interpolov sustav, koji im omogućava pristup bazama podataka Interpola i efikasnu borbu protiv terorizma i svih oblika kriminala.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *