BiH je u procjepu fašizma i antifašizma

Bosna i Hercegovina je u procjepu fašizma i antifašizma, a u boljem položaju nije ni uvropa – ocijenili su danas sudionici redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”.

Jedan od uvodničara ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo naglasio je značaj neprekidne borbe protiv fašizma u koju moraju biti uključeni svi. Istakao je da se na sve načine treba posvetiti tome u BiH, ali i svugdje u svijetu.

– Jedini način je uspostava države koja se zasniva na antifašizmu, jedinstvene BiH i besprekidna, doživotna borba protiv fašizma. Neophodno je to prenijeti na mlađe generacije da znaju da je fašizam tendencija koja ide na raslojavanje građana, na ubijanje duha bh. čovjeka, Bosanca i jedinstvene BiH – poručio je Fišo.

Predsjednik ”Kruga 99” Adil Kulenović je također istakao važnost jedinstva navodeći da raslojavanje ne vodi ničemu dobrom.

– Sve to se dešava u nasrtaju ideologije ‘Jedan narod, jedan vođa, jedna krv, oni drugi su neprijatelji’ – ustvrdio je Kulenović.

Smatra da je čitava Evropa u nasrtaju populizma i desnog ekstremizma, a da se već dugo obilježava samo Dan Evrope, ali ne i Dan pobjede nad fašizmom.

– Taj drugi dio je ustvari ključni – naglasio je Kulenović.

Da nije dovoljno urađeno na uništavanju fašizma, i ”saniranju” rana koje je nanio, mišljenja je i bivši logoraš Mirsad Gavranović koji je u logoru ”Batković” kod Bijeljine proveo gotovo pola godine.

Njemu, ali i hiljadama drugih logoraša na naplatu dolaze sudski troškovi za tužbe, koje su odbačene, a koje su podigli za naknadu štete zbog tortura koje su preživjeli u logorima.

– Ovo se dešava hiljadama logoraša. Ovo je novi genocid. Sudski policajci već ulaze u kuće i izuzimaju imovinu – kazao je Gavranović.

Tim advokata koji je na sesiji ”Kruga 99” predstavljala advokatica Amila Kunosić nastoji pomoći ovoj populaciji da bi, kako su kazali, bili izgrađeni zdravi temelji za budućnost.

– Bez ikakve naknade nastojimo da se konačno u ovoj državi postigne tranzicijska pravda o kojoj se puno priča. Kroz naknadu nematerijalne štete društvo i država moraju pokazati da imaju saosjećanja prema žrtvama ratnih dejstava – istakla je Kunosić.

Redovna sesija ”Kruga 99” danas je održana pod nazivom “BiH u procjepu fašizma i antifašizma, uoči Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe koji se obilježava, 9. svibnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *