BIH IZGUBILA JOŠ ČETIRI GODINE Reformska agenda za obmane i sjećanja

Reformska agenda bila je obmana građana koji su bili spremni na odricanje i bolne tri godine kako bi država i njena ekonomija izašle na zelenu granu. I još je lakše zaključiti da su politički lideri iskoristili Reformsku agendu kao alat za dobivanje novca, manipuliranje i širenje osobnog bogatstva.

Za tri godine reforme će Bosnu i Hercegovinu vratiti u život i ona će ekonomski ojačati – najavljivano je u srpnju 2015. godine kada su šefovi političkih stranaka potpisali dokument pod nazivom „Reformka agenda“.

Danas je jasno da se radilo o spisku dobrih želja i lažnih obećanja vlastodržaca, a Reformsku agendu gotovo više niko i ne spominje. Drugim riječima kazano, BiH koja ima sve osim vremena,  zahvaljujući strankama na vlasti izgubila je još četiri godine.

Osobni interesi

Kada se sve sabere, oduzme i podvuče crta nije teško dokučiti da je Reformska agenda bila obmana građana koji su bili spremni na odricanje i bolne tri godine kako bi država i njena ekonomija izašle na zelenu granu. I još je lakše zaključiti da su politički lideri iskoristili Reformsku agendu kao alat za dobivanje novca, manipuliranje i širenje osobnog bogatstva.

Umjesto da ide europskim putem, BiH je otišla stranputicom, političari nastavljaju da se samo deklarativno zaklinju u europsku budućnost države, a suštinski učinili su i čine sve da zadrže status quo jer im osigurava zadržavanje vlasti i zadovoljavanje osobnih interesa.

Kakva je danas situacija u zemlji, dvije i po godine nakon najavljenog preokreta utemeljenog na usvajanju Reformske agende, pokazuju podaci iz relevantnih analiza. Oko 900.000 ljudi živi ispod linije siromaštva, čak 28 posto domaćinstava živi od 580 maraka mjesečno, u teškom siromaštvu  je svako šesto domaćinstvo.

BiH je u kategoriji „jadnih i bijednih država“, korupcija ima zastrašujuće razmjere i BiH je  visoko  na listi zemalja u kojima ne postoje uvjeti za normalno poslovanje. Mehanizam koordinacije koji podrazumijeva jednu adresu i zajednički glas države jeste usvojen, ali je na aparatima, kandidatski status za prijem u EU je sve dalje, čak   ni odgovori na Upitnik Europske unije nisu upućeni u Bruxelles iako je konačni rok bio 15. prosinac.

Ništa od reformi

Koje su sve zadatke zakonodavna i izvršna vlast potpisivanjem Reformske agende prihvatili i obećali da će ih izvršiti? U najkraćem, radi se o setu promjena sistema oporezivanja, utvrđivanju fonda plaća na svim razinama, reforme zdravstvenog sistema kroz rješavanje dugova i uvođenje trezorskog plaćanja, privlačenje inozemnih investicija, pojednostavljenje carinske politike, smanjenje doprinosa za socijalnu zaštitu, povezivanje sistema obrazovanja sa tržištem rada, osnivanje dobrovoljnih mirovinskih fondova, potpuna reforma mirovinsko-invalidskog sistema, reformiranje pravosuđa, usvajanje strategije borbe protiv korupcije, donošenje novih zakona o državnim službenicima i namještenicima, zamrzavanje fonda plaća, stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, utvrđivanje konačnog spiska održivih javnih poduzeća, ograničavanje zapošljavanja u javnoj upravi, uvođenje jedinstvene baze podataka o korisnicima socijalnih davanja, smanjenje ogromnih poreznih i parafiskalnih nameta kako bi ekonomija dobila zamajac… Jedino što je urađeno u entitetima jesu novi zakoni o radu sa rješenjima koja najdirektnije udaraju po leđima radnika.

Sve u svemu, provođenje Reformske agende trebalo je da reformira društvo i državu i pripremi BiH za kandidatski status u Europskoj uniji. Međutim, vlasti su se opredijelile da se bave onim od čega se ne živi, a najviše usklađenim i dogovorenim prepucavanjima, podizanjem međunacionalnih tenzija i fingiranim svađama, a sve u cilju radikalizacije naroda čijim se zaštitnicima lažno predstavljaju.

Prema Reformskoj agendi, moralo je doći i do kresanja javne uprave, a došlo je do njenog bujanja. Prema analizama, najmanje 15 posto zaposlenih u državnoj administraciji na svim razinama je višak. I pored toga, čak 64 posto društvenog bruto proizvoda koristi se za financiranje, odnosno za plaće i naknade uposlenih u javnom sektoru.

Nikakav zaokret i pozitivan preokret ne treba očekivati u ovoj godini – izborna je.

Piše: M. Osmović  , dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *