BiH dobiva veliku prigodu, hoće li je ponovno prokockati?

Bosna i Hercegovina dobila je i formalni poziv da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program (ANP), čime bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Ovo je odluka ministara vanjskih poslova 30 država ovog vojnog saveza koja je donijeta na jučerašnjoj sjednici i koja predstavlja jednu od najznačajnijih događaja na vanjskopolitičkom planu BiH posljednjih nekoliko godina. Pojašnjenja radi, program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

On se prilagođava potrebama dotične zemlje, ali učešće u njemu ne jamči zemlji kako će na kraju i dobiti zeleno svjetlo za članstvo. Isto tako, dodajmo kako MAP ima pet poglavlja – politička i ekonomska pitanja, obrambena i vojna pitanja, pitanja resursa, sigurnosna i pravna pitanja – a za ispunjavanje svih obaveza u narednom razdoblju ponajviše će biti zaduženo Vijeće ministara BiH u cjelini, a posebno Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH, ali i kompletna država.

Sada je sve na BiH

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, u obraćanju novinarima kazao je kako se i nakon ovog sastanka vidi zajednička podrška NATO-a i EU zapadnom Balkanu te su svi zainteresirani za stabilnost i sigurnost u toj regiji.

– Ministri vanjskih poslova NATO-a izrazili spremnost pomoći BiH u reformama. Spremni smo prihvatiti podnošenje Nacionalnog godišnjeg programa BiH. Isto tako, očekujemo ekonomske, političke i obrambene reforme. Sada je do BiH da napravi finalni korak i iskoristi ovu priliku. Dakle, odluka je na BiH, mi smo spremnu ukoliko su i oni spremni, kaže Stoltenberg.

Dodao je kako su zadovoljni napretkom Makedonije, koja je već počela pregovore s NATO-om, a koji će se okončati kada makedonski parlament završi započete aktivnosti. Nadalje, podupiru dijalog Beograda i Prištine, pozivaju da se obje strane suzdrže bilo kakvih provokacija koje bi dodatno usložile situaciju i udaljile obje strane od kompromisa.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje oko nastojanja EU da pojača svoje obrambene kapacitete, na što je Stoltenberg odgovorio kako ti napori imaju podršku NATO-a sve do su komplementarni s njima, a ne idu k tome da su konkurencija ili da se dupliraju.

Fokus na reformama

Sastanku se na poziv glavnog tajnika NATO-a pridružila Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku, koja je pozdravila dobru suradnju sa NATO-om. Poručila je kako  postoji jasna perspektiva za suradnju sa regijom zapadnog Balkana dodajući kako je ova regija ključna za suradnju u sigurnosnom sektoru pogotovo kada je u pitanju borba protiv terorizma i organiziranog kriminala.

– Naša suradnja sa partnerima na zapadnom Balkanu veoma dobra. Nakon našeg nedavnog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara obrane EU informirala sam ministre o pregovorima koje vode Beograd i Priština, dio naše rasprave odnosio se i na pregovore o imenu Makedonije koje vode Skoplje i Atena. Kada je u pitanju BiH, želimo zadržati fokus na reformama i posebno na ekonomskim reformama. Izuzetno je važno da se reformski procesi zadrže na vrhu liste prioriteta u toj zemlji nakon održavanja izbora u BiH, kaže Mogherini.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *