BiH dobiva slučaj ‘Pudarić’

Bivši potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda SDP-ovac Svetozar Pudarić predao je jučer  u SDP kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Pudarić se izjašnjava kao Srbin, a živi u Federaciji . Obzirom da Izborni zakon BiH ne omogućava kandidiranje Srbina iz FBiH za člana Predsjedništva BiH, sve su prilike da će se predmet naći na sudu- prvo domaćem Ustavnom, a zatim možda i Međunarodnom sudu pravde u Strasbourgu.

Sve su prilike da će BiH nakon slučaja ”Sejdić- Finci”, ”Pilav”, ”Zornić” i ”Šlaka”  koje se odnose na nemogućnost kandidiranja za članove Predsjedništva BiH i Dom naroda dobiti i još jedan slučaj – ”Pudarić”.

Bivši potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda SDP-ovac Svetozar Pudarić predao je jučer  u SDP kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Pudarić se izjašnjava kao Srbin, a živi u Federaciji . Obzirom da Izborni zakon BiH ne omogućava kandidiranje Srbina iz FBiH za člana Predsjedništva BiH, sve su prilike da će se predmet naći na sudu- prvo domaćem Ustavnom, a zatim možda i Međunarodnom sudu pravde u Strasbourgu.

Prilika za SDP

U SDP-u je otvoren proces kandidiranja, a Pudarić nam je potvrdio da je jučer predao svoju prijavu u općinsku organizaciju SDP-a koja će to dalje proslijediti na stranačke organe, a Glavni odbor će donijeti konačnu odluku.

”SDP ima jedinstvenu priliku da na ovim izborima pokaže da se stvarno, a ne samo na riječima zalaže za drugačiju BiH, da nije spreman da uđe u trku po pravilima koja su propisana tako da su ispod društvenih standarda inkluzivnog bosanskohercegovačkog društva, da ne govorim da su ispod svakog europskog standarda  o čemu svjedoče sada već četiri presude Suda u Strazbourgu– ”Sejdić-Finci”, ”Zornić”, ”Pilav” i  ”Šlaka”.  Napokon neko u ovoj zemlji treba reći da treba da postoji drugačija BiH. Za to postoji i uporište u Ustavu BiH u kome stoji da ljudska prava u BiH ne mogu biti ispod nivoa propisanog Europskom konvencijom za ljudska prava, a ona ima prednost nad domaćim zakonima među kojima je i Izborni zakon ”, navodi Pudarić.

Naglašava da su navedene presude već pokazale da postoji diskriminacija u odnosu na Europsku konvenciju, odnosno da su prava garantirana Izbornim zakonom BiH građanima BiH, pripadnicima bilo kojeg naroda ispod nivoa garantiranih Europskom konvencijom što znači da su odredbe Izbornog zakona protuustavne.

Pudarić  naglašava da mu nije bila isključiva namjera kandidirati sebe, već ukazati  na nepravednost  i otvoriti u SDP-u raspravu o ovom pitanju.

”Izbor članova Predsjedništva BiH pretvara se u užasnu estradnu predstavu u kojoj se navodno kroz izbor hrvatskog člana Predsjedništva utvrđuje navodna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, a da je pri tome ta jednakopravnost pogažena širom Republike Srpske. Izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pretvara se u izbor novog bošnjačkog poglavice, a izbor za člana Predsjedništva Srbina postaje dokazivanje da RS-u ne treba BiH. Mislim da SDP ne treba da pristane ni na jednu od tih trka”, objašnjava Pudarić.

Naglašava da SDP mora pokazati da je izbor članova Predsjedništva protivan europskim principima i svemu onome za šta se SDP zalaže, a to je da BiH nije zajednica tri mala otoka, već inkluzivna zajednica u kojoj svi imaju ista prava. ”To je jedina rasprava koja ima smisla u SDP-u, umjesto one tko će biti kandidat za bošnjačkog  član Predsjedništva BiH. Ja očekujem da će Glavni odbor podržati ovo, jer to nije samo moje mišljenje. Ukoliko SDP to podrži vodit ćemo i političku i pravnu borbu. Ukoliko ne podrži ja nemam namjeru da stanem”, ističe Pudarić.

Ustavni sud

Ukoliko SDP prihvati Pudarićevu inicijativu, prva stepenica je podnošenje zahtjeva Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Ukoliko SIP BiH ne primi kandidaturu mora je odbiti. Tada bi uslijedila žalba Apelacionom vijeću Vrhovnog suda FBiH i na kraju apelacija Ustavnom sudu BiH u kojem bi se zatražilo poništavanje članova Izbornog zakona BiH o izboru članova Predsjedništva BiH koji nisu u skladu sa članom Ustava BiH koji utvrđuje supremaciju Europske konvencije.

”Tada bi se zatražilo da se ukinu ti članovi Izbornog zakona BiH i da se utvrdi privremena mjera obustave izbora za taj nivo dok se ne donese konačna odluka” , kaže Pudarić.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *