BiH će do 15. prosinca imati odgovore, Mogherini stiže u BiH

Ukoliko se nastavi ovim tempom Bosna i Hercegovina će do 15. prosinca odgovoriti na sva pitanja iz Upitnika Europske komisije, a nakon toga u BiH bi trebala stići i visoka predstavnica EU-a za vanjske odnose i sigurnosnu politiku, naglasio je, između ostalog predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović tijekom druženja s novinarima.

U kontekstu rokova on je naveo kako nema razloga da se do spomenutog datuma ne okonča proces odgovaranja pogotovo ako se pogleda tempo koji imamo zadnjih 15 dana.

“Čini mi se danas kada vidimo na kojoj je to razini da nema nijednog razloga da se to ne stigne, ako budemo radili jednim tempom kojim smo možda zadnjih 15 dana radili.

Čak smo došli do te pozicije, ako bi to učinili s pouzdanjem da ćemo završiti, da bi gospođa Mogherini došla osobno u Sarajevo da joj predamo taj dokument”, naglasio je Čović.

Status kandidata

Kada je riječ o dobivanju statusa kandidata, on je ponovio kako ostaju dva uvjeta, a to je set zakonskih rješenja iz područja trošarina, kao i proračuni na svim razinama u zemlji.

Prvo je bitno i zbog, dodao je, MMF-a ali i drugih financijskih institucija, dok bi usvajanje proračuna na vrijeme, odnosno do kraja godine, bilo odraz političke stabilnosti.

“Informirao sam prijatelje, u duhu obilaska svih naših razina vlasti, da ćemo do kraja godine imati usvojene proračune na svim razinama vlasti. To je također jedan uvjet koji nije definiran na taj način, ali bi on bio odraz političke stabilnosti u BiH uvažavajući činjenicu da nemamo parlamentarne većine i da imamo puno problema oko toga. Ipak usvajanjem proračuna ponudili bi jedan takav osjećaj i mislim da bi time stvorio dojam da možemo s pravom očekivati kandidatski status”, pojasnio je Čović.

Pitanje MAP-a

S druge pak strane Čović je pokazao optimizam kada je riječ o aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) naglasivši da, ukoliko bi se pokazala dinamika uključenosti oko tog procesa, MAP je sasvim izvjestan. No, naglasio kako nam nitko neće gledati kroz prste te je zbog toga zadaća domaćih predstavnika da izgrade ambijent spremnosti.

Problematika Izbornog zakona

Čović se osvrnuo i na tematiku nužne promjene izbornog zakonodavstva kazavši kako je u proceduri samo jedan prijedlog, a to je onaj HNS-ov. Najavio je kako će se u idućih 10 do 15 dana otvoriti niz razgovora, kako s predstavnicima međunarodnih institucija, tako i na bilateralnoj razini kako bi eventualno došli do rješenja koje bi bilo provodivo.

“Da bi mogli imati iduće izbore prvi vikend desetog mjeseca i za članove Predsjedništva i za Dom naroda i za Mostar u smislu korekcija izmjena Izbornog zakona i uvažavanja i osnova onog što je donio sud u Strasbourgu kad je u pitanju nekoliko odluka koje se tiču nas, evo najčešće spominjemo Sejdić-Finci, ali jednako tako Ustavni sud BiH kad je u pitanju Mostar i Dom naroda”, istaknuo je Čović.

On je upozorio i kako se stvorila takva atmosfera da nitko ne analizira kako popraviti neke prijedloge, nego ih apsolutno odbacuje i čeka neko vrijeme kako bi izašao s nekim novim idejama.

Čović je  potvrdio i da se u srijedu sastaje s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Također, kazao je i kako 25. studenog neće sudjelovati u organizaciji Dana državnosti BiH jer je Bakir Izetbegović samoinicijativno uputio poziv za obilježavanje.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *