BH ČUDO Nitko nije napustio koaliciju, a parlamentarne većine nema

Kako god, Bosna i Hercegovina ostaje država mimo svijeta – u njoj parlamentarne većine ne postoje, ali postoje koalicije stranaka koje čine te parlamentarne većine!? To može uputiti na samo jedan zaključak – šefovima najjačih stranaka Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću najviše treba ovakva BiH jer dubi na glavi umjesto da stoji na nogama jer im osigurava neupitnu vlast i moć.

Novi politički raport iz Bosne i Hercegovine je kratak i precizan – državna i federalna zakonodavna i izvršna vlast prešli su na „plan B“. Parlamentarna većina ne postoji pa su Vijeće ministara i Vlada Federacije pretvorene u manjinske vlade sa svim što to podrazumijeva i takav režim  ostat će do općih izbora u listopadu iduće godine.

Ujedaju se i grizu

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a prošlog tjedna u Banja Luci u prisustvu  Milorada Dodika, predsjednika RS i šefa SNSD-a  saopćio je da parlamentarna većina na razini BiH i Federacije više ne postoji, a tome je svjedočila i njegova zamjenica Borjana Krišto. Prema Čoviću, do izbora se valja snalaziti. Dodik je sa svoje strane to potvrdio i zadovoljno trljajući ruke dodao da je njegova Republika Srpska i njena vlast potpuno stabilna. Prošlog mjeseca nepostojanje parlamentarne većine potvrdio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Što se zapravo događa, kakve se političke igre igraju i prevare kuju i tko drži ključeve zakonodavne i izvršne vlasti? Čović je u pravu kada najavljuje „režim snalaženja“ jer nijedna stranka nije u stanju da „zavari popucale  šavove“ sadašnjih koalicija, a još manje da okupi i sastavi novu parlamentarnu većinu.

Podsjećanja radi, koaliciju u Parlamentu BiH čine SDA, HDZ, SBB i Savez za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP, a u Parlamentu Federacije SDA, HDZ i SBB i sve te stranke, pojedinačno i zajedno, najavljivale su procvat BiH na svim poljima.

Međutim, desila se provalija i sada se međusobno tuku i svađaju. Dodik koji sa svojom strankom nije u tim koalicijama, ali kontrolira pola države, otvoreno i direktno proziva i za glavnog krivca za krizu  optužuje predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, to isto, istina s rukavicama na rukama, čini i Čović. Izetbegović sa svoje strane  udara po Dodiku vodeći računa da i Čović ne ostane neokrznut. Istovremeno i Dodiku i Čoviću neophodan je Izetbegović baš kao i njih dvojica njemu, jer u tom trokutu svi međusobno sami sebi stalno bacaju pojaseve za spašavanje ili nabacuju loptu za zabijanje gola.

Taj trojac uspio je i u nakani da potpuno podijeli narode kojima pripadaju pa se iznutra Bošnjaci, Hrvati i Srbi ujedaju i grizu, a to im je osiguralo da međusobno prepadaju narode i huškaju ih jedne na druge i treće i obratno.

Gdje je u tome „drugi dio“ koalicija? Savez za promjene i njegove čelnike Dodik proglašava izdajnicima srpskog naroda i Republike Srpske i najavljuje da će ih likvidirati s političke scene. Mladen Bosić, Branislav Borenović i Dragan Čavić takve optužbe odbacuju, svakodnevno upiru prstom u korupciju i kriminal u režiji Dodika i njegovih ljudi. Rat je u toku i trajat će s još neizvjesnim ishodom.

Lokalni političari

SBB i Fahrudin Radončić vode žestoku borbu protiv SDA i Izetbegovića koja će na snazi dobiti nakon mjeseca ramazana i bajramskih blagdana. Radončić je u priličnoj relaksiranom položaju jer zna da su ključevi kod njega i da bi njegov izlazak iz koalicije potopio Vladu Federacije. U isto vrijeme, on vješto održava veze s Čovićem kojem je opet jasno da bi bez Radončića bio „na ligurama“. Napuštanje koalicije Radončić bi lako mogao objasniti nepristajanjem da učestvuje u kriminalu, korupciji, pljački i uništavanju države i sigurno je da bi mu dobar dio građana vjerovao, međutim nije sigurno da bi se baš svi ljudi povukli s funkcija na koje ih je postavio ili bi se iz osobnih interesa preko noći priklonili SDA-u i Izetbegoviću.

Ako se svi slažu kako na državnoj i federalnoj razini ne postoji parlamentarna većina, postoje li koalicije? Odgovor je potvrdan i tu prestaje logika, a na sceni je matematika. Nijedna stranka nije napustila koalicije i malo je vjerovati da će to učiniti. Razlog: nitko neće ispustiti političke, ekonomske i najviše financijske poluge koje drže preko stotina pozicija na koje su postavile svoje ljude u ministarstvima, upravama, direkcijama, javnim poduzećima, uopće javnom sektoru gdje se vrti ogroman novac. Uhljebivši svoje ljude na najvažnije pozicije, a oni samo šefovima svojih stranaka polažu račune, osigurali su da preko njih kontroliraju i upravljaju najvažnijim sektorima, a time i milijardama maraka.

Kako god, Bosna i Hercegovina ostaje država mimo svijeta – u njoj parlamentarne većine ne postoje, ali postoje koalicije stranaka koje čine te parlamentarne većine!? To može uputiti na samo jedan zaključak – šefovima najjačih stranaka Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću najviše treba ovakva BiH jer dubi na glavi umjesto da stoji na nogama jer im osigurava neupitnu vlast i moć. Zbog toga im i smetaju Ustavni sud BiH, Sud BiH i Tužiteljstvo BiH.

Kako stoje stvari, jedino što im može pomrsiti konce je ono što se, istina još uvijek sporo ali sigurno stiže  „iza brda valja“. Milorad Dodik nalazi se na američkoj crnoj listi, nimalo slučajno prošlog tjedna objavljen je američki dokument o tome kako je Bakir Izetbegović htio pod svoju kontrolu staviti javni RTV servis, a samo je pitanje dana kada će biti objavljeni i neki  dokumenti opasni po Čovića. Službeni Beograd i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sve više se odmiču od Dodika i za njih on sve više postaje lokalni političar i folklorni element, Čović je ozbiljno počinje da smeta HDZ-u Hrvatske i službenom Zagrebu, a službena Ankara i predsjednik Turske Erdogan Izetbegovića gotovo da više ne spominju, ali spominju državu BiH.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *