BEZ DOGOVORA KOD ČAVARE: ‘Tko je kome šef i tko kome može narediti’?

Predsjednik Federacije Marinko Čavara na sutrašnjem Kolegiju Vlade Federacije BiH očekuje da će “stavovi koji se nekad isključuju biti prevladani”.

Potvrdio je to Čavara nakon sastanka s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, koji se ni danas nisu uspjeli dogovoriti u vezi daljnjeg funkcioniranja vlasti u Federaciji BiH.

Tom prilikom, Čavara je svim učesnicima sugerirao da moraju biti spremni za kompromis i to „ne gledajući tko je kome šef i tko kome može narediti“.

– Puno se toga iskristalizira bez obzira što nakon sastanka iziđemo sa zaključcima koji baš puno ne ohrabruju. Osjećam da smo danas napravili jedan veliki napredak i čak ponudili rješenja određenih problema te da ćemo doći do toga u narednih desetak dana. Nadam se da će se steći uvjeti za zakazivanje sjednica Vlade i oba doma Federalnog parlamenta – rekao je Čavara.

Odgovarajući do kojih je to konkretno promjena došlo i približavanja stavova izrazio je mišljenje da su otklonjeni problemi oko imenovanja novog saziva Neovisnog odbora, koji je nadležan za imenovanje direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije.

– Mislim da se kod prvog zasjedanja može doći do imenovanja Neovisnog odbora odnosno da se neki način uvede zakoniti nadzor nad funkcioniranjem Federalne uprave policije. Znamo da tamo imamo problem da osoba koja obnaša tu dužnost nije na tom mjestu sukladno zakonskoj regulativi nego po nekim čudnim odlukama suda, držanjem u ladici nekih presuda itd. Bez Neovisnog odbora teško možemo započeti bilo kakvu drugu proceduru. S druge strane, imamo osobu koja je prije godinu i po dana po svim zakonskim normama trebala biti u mirovini – konstatovao je Čavara.

Osim navedenog imenovanja naglasio je da su se razgovori vodili u vezi situacije u Razvojnoj banci navodeći da predsjednik Skupštine Razvojne banke odnosno premijer Federacije Fadil Novalić insisitira na tome da dobije neke materijale od Nadzornog odbora.

– Čini mi se da će i to biti riješeno – istakao je Čavara.

Također, osvrnuo se na činjenicu da je federalni premijer posljednju sjednicu Vlade prekinuo zbog imenovanja direktora Porezne uprave FBiH.

– Moram javno reći da je Vlada napravila grešku jer su raspisali natječaj i vodili proceduru kao da se radi o rukovodećem državnom službeniku. To nije jer je u ovom slučaju sud Midhatu Arifoviću presudio da to nije državni službenik. Po Zakonu o Poreznoj upravi federalna ministrica finansija predlaže izbor direktora i zamjenika Porezne uprave direktno Vladi i da ih ona imenuje – rekao je Čavara.

Iako “ne vidi čemu vodi insistiranje da direktor Porezne uprave bude Šerif Isović” Čavara kaže da “nije niko protiv toga da direktor bude Isović samo da se procedura, koja je propisana, provede sukladno zakonu”.

Do narednog sastanka s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, koji je zakazan za sedam dana, Čavara je poručio da se u Vladi i oba doma Parlamenta trebaju intenzivirati razgovori kako bi se osigurao normalan rad tih institucija.

Predsjedavajuća Doma naroda Federalnog parlamenta Lidija Bradara izjavila je da je predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji potreban neprestani dijalog s obzirom na to da je izborna godina i da se odnosi kompliciraju.

– Očito su neki dobili zadaću koju moraju sporvesti, a koju je teško sporvesti u ovakvim okolnostima – naglasila je Bradara nakon današnjeg sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti na kojem nije postignut dogovor u vezi daljnjeg funkcionisanja vlasti u FBiH.

Slična situacija između koalicionih partnera desila se i prošle godine, što prema Bradarinim riječima, pokazuje da se dešavaju problemi kada „nema dijaloga“.

– U ovom trenutnu bitno je razumijevanje imajući na umu da smo svi mi ipak partneri. Vrijednost Bosne i Hercegovine je da niko ništa ne može sam. Zato je očito da se mora uložiti više napora kako bi se ova situacija prevazišla – zaključila je Bradara.

Do narednog sastanka za sedam dana unutar Vlade i oba doma Parlamenta FBiH trebaju se intenzivirati razgovori kako bi se osigurao normalan rad tih institucija i otkočio reformski proces.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *