BESRAMNI PREVARANTI: Varaju bolesne građane i njihove očajne obitelji!

Nepoznate osobe bolesnima nude uplate pozamašnih svota novca kao pomoć ali pod uvjetom da žrtva prethodno uplati manji iznos odnosno određenu proviziju od par stotina eura. Nakon što dobiju takvu uplatu, nestanu bez traga

TUZLA – Prevaranti koji ne biraju ni način ni sredstva da se domognu novca dosjetili su se jedne nove metode, a i ovoga puta su žrtve ljudi koji imaju bolesnu djecu ali i oni koji su i sami bolesni.
Udruženje Pomozi.ba objavilo je upozorenje na svojoj Facebook stranici, a nakon što je otkriven posljednji pokušaj takve prevare. Nepoznate osobe bolesnima nude uplate pozamašnih svota novca kao pomoć ali pod uvjetom da žrtva prethodno uplati manji iznos odnosno određenu proviziju od par stotina eura. Nakon što dobiju takvu uplatu, nestanu bez traga, prenosi Faktor.

Posted by Pomozi.ba on Friday, 7 September 2018

Ovakve prevare su pokušane u nekoliko navrata, a glavni akter posljednje prevare je izvjesni Elvir Selimović iz Tuzle.
On je pozvao Kemala Karića, momka koji je kao beba ostao i bez majke i bez noge. Granata mu je u jednoj sekundi uzela i jedno i drugo (svibanj 1992). Kemi je pored svega otkriven i tumor, a do sada je uradio preko 30 operacija. Kemal je najprije primio jedan poziv, a zatim i više njih sa broja 063 149 128. Nepoznata osoba nudi da mu uplatu od 5.000 eura kao pomoć u liječenju ali da Kemo treba da plati određenu proviziju, točnije 152 KM.
Kemo je odmah bio svjestan da se radi o prevari, ali uz par konsultacija odlučeno je da se prate instrukcije kako bi otkrili identitet varalice. Prva instrukcija bila je da ide u poštu i kupi uplatnicu te uzme broj faxa pošte. Nakon toga dobio je instrukcije da ide u banku, gdje je ponovo pozvan i tu mu je izdiktirano ime na čije će uplatiti, a ime je Elvir Selimović, sa adresom Bećarevac 182, Tuzla.
Novac je uplaćen kako bi se uplatnica mogla koristiti u daljem postupku, a broj sa kojeg je Kemal pozivan više nije u funkciji, prenosi Faktor.
Međutim, od narednog dana ista osoba poziva Kemala sa broja 061 871 739, gdje se od njega traži da uplati dodatni iznos kako bi tek nakon toga dobio provobitno obećanu donaciju za liječenje. Da li je osoba koja poziva ista osoba koja je i primalac novca, ili se pak radi o dvije različite osobe, pokazat će se u narednom periodu.
– Ovo je četvrti slučaj za koji znamo, samo u prethodna tri mjeseca. Na isti način pokušana je prevara sa obitelji malog Akila, dječaka sa tumorom na mozgu. Na isti način pokušana je i prevara sa obitelji malog Selmana Kozlića, dječaka koji je životno ugrožen i živi uz pomoć aparata. Na isti način pokušana je i prevara sa obitelji žene sa cerebralnom paralizom koja od rođenja pa već dugih 40 godina živi prikovana za krevet.
Sve ove obitelji su se obratile nama sa određenom sumnjom te niko nije podlegao prevari, ali pitanje je koliko ima onih koji su im uplatili. Postavlja se i pitanje da li se ovdje radi o više pojedinaca ili grupa koje operiraju na ovaj način, ali to ostavljamo nadležnim službama da ustanove. Dužnost i obveza svih nas je da reagiramo na ove stvari, jer imamo na stotine slučajeva gdje obitelji pokušavaju na sve načine da dođu do sredstava kako bi platili operaciju ili liječenje, a onda se u svim tim problemima nađe neko ko je spreman da zloupotrijebi njihovu nevolju, kažu iz Pomozi.ba.
Zanimljivo je, nakon ove objave na društvenoj mreži Facebook javio se veliki broj osoba koje su također bile žrtve istog prevaranta ili njemu sličnih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *