Berislav Pušić danas dolazi kući kao slobodan čovjek

Pušić je već u studenom nakon drugostupanjske presude imao uvjete za puštanje na slobodu. Naime, u kaznu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru u Haagu, a Pušić, kao i ostali dužnosnici Herceg-Bosne i HVO-a tamo su od 2004. godine (pri čemu se od tog vremena odbija vrijeme koje su proveli na privremenoj slobodi).

Berislav Pušić, predsjednik Službe za razmjenu u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosna danas dolazi kući i to temeljem jučerašnje odluke kojom je pušten na slobodu, doznajemo od dobro obaviještenih izvora.

Pušiću je drugostupanjskom presudom u studenom prošle potvrđena kazna od deset godina, no sukladno pravilu o izdržavanju dvije trećine kazne on je već tada imao uvjete za puštanje na slobodu. Naime, u kaznu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru u Haagu, a Pušić, kao i ostali dužnosnici Herceg-Bosne i HVO-a tamo su od 2004. godine (pri čemu se od tog vremena odbija vrijeme koje su proveli na privremenoj slobodi).

Dolazi u Zagreb

Pušić bi danas trebao, prema trenutno raspoložim informacijama, sletjeti u Zagreb.

Podsjećamo, nakon izricanja prvostupanjske presude dužnosnicima Herceg-Bosne i zapovjednicima HVO-a postavilo se pitanje kada će oni moći tražiti izlazaka na slobodu sukladno pravilu o izdržavanju dvije trećine kazne. Prvi koji je odmah ispunio uvjete je Pušić, a nakon njega uskoro će i načelnik Uprave vojne policije HVO-a Valentin Ćorić odslužiti dvije trećine kazne te time steći uvjete za podnošenje zahtjeva na puštanja na slobodu.

Presuda

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je krajem studenog prošle godine u svojoj presudi istu visinu kazni zatvora za dužnosnike Herceg-Bosne kao i Hrvatskog vijeća obrane, a tijekom čitanja presude navedene su iste konstatacije kao i u prvostupanjskoj presudi.

Tako je Žalbeno viječe nakon obrazloženja presude bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrdilo 25 godina zatvora, bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina, a generalu Slobodanu Praljku također 20 godina. Ročište je prekinuto na nekoliko sati nakon čina generala Praljka, odnosno ispijanja bočice s otrovom. Ročište se nakon stanke nastavilo kao da se nije ništa dogodilo, a tijekom izricanja ostatka presude, Milivoju Petkoviću izrečena je kazna zatvora od 20 godina, Valentinu Ćoriću 16 godina, a Berislavu Pušiću 10 godina.

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *