BEHRAM ODGOVARA BEŠLIĆU: Umjesto akcije, ‘zaboravni gradonačenik’ optužuje NVO

Bešlić je, bez ikakvih ograda, podržao pristup koji sam mu obrazlagao. Rekao mi je doslovce: „Neka se sazove Odbor, imenujte predsjednika, ionako je Odbor samo lobističke naravi, dok će struka raditi svoje…“ Pohvalio se Bešlić i da je Grad odranije pripremio i platio kompletnu projektnu dokumentaciju za obnovu Partizanskog spomen groblja i sada je, tek, ostalo otvoreno pitanje obezbjeđenja novca za obnovu, tvrdi prvi čovjek ‘Mostarskog kruga’

„Ljubo Bešlić jeftinim sintagmama, bolje reći – besmislenim doskočicama, u stilu „neformalno društvo“, „nekakva grupa građana“, „jedna od mnogih“, „nekoga za predsjednika…“, pokušava ponovo ne samo da obmanjuje javnost, nego i da ismijava i izvrgne ruglu kako sastav, tako i legalno zakazanu sjednicu i zaključke Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Gradonačelnik u tehničkom mandatu to sebi možda i može dozvoliti, ali – kada je u pitanju javnost – dakle, građani Mostara – demantuju ga i njegove pristupe čine vrlo upitnim i teško provedivim, vrlo poznata i uvažena imena članova Odbora, čija glasna i kredibilna promišljanja i odlučnost u radu, teško da može stavljati pod svoju (čitaj: stranačku) kontrolu bilo ko, a kamoli jedan Ljubo Bešlić (sa mandatom na izmaku), sve i kad se busa novom stranačkom pozicijom – predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH!“

Ovo je komentar Alije Behrama, predsjednika Udruženja građana „Mostarski krug“, na izjave gradonačelnika Ljube Bešlića i njegovo osporavanje svih odluka koje je (na sjednici od 11.10.2017.godine), usvojio Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Behram podsjeća da se tada – na inicijativu i u organizaciji Agencije „Stari grad“ Mostar, sastao jedini legalni i legitimni gradski Odbor za podršku obnovi ovog nacionalnog spomenika BiH, u sastavu: prof.dr. Mustafa Selimović, akademski kipar Florijan Mićković, bivši gradonačelnik Mostara, Milivoj Gagro, zatim arhitekti Sead Pintul, Darko Minarik, Milica Dogan, potom pravnici Mumin Isić i Miralem Fajić. Sutradan je i prof.dr. Amir Pašić – član Odbora, ali i predsjednik Komisije za nacionalne spomenike BiH, pridodao svoj glas svim odlukama i zaključcima mostarskog Odbora, pravdajući odsustvo radom u Sarajevu.

Sjednici su, kao predstavnici Centra za mir i Mostarski krug, prisustvovali Sergej Šotrić i Alija Behram, dok je gradonačelnik Bešlić (nakon legalnog poziva da prisustvuje sjednici Odbora) svoje odsustvo pravdao drugim neodložnim obavezama, dok se pozvani predstavnici UABNOR-a nisu ni pojavili.

Obećanje Andriću

„Zar ovako ozbiljan sastav Odbora, sa članovima-Mostarcima tako bogatih i kredibilnih profesija i karijera – koji je, uz sve rečeno – bez ikakvih ograda i sumnji, dakle, jednoglasno – za svog novog predsjednika izabrao Mostarca, Sergeja Šotrića, mladog biznismena u oblasti komunikacija i kulture, te zatražio od Grada i Komisije za nacionalne spomenike da se odmah započnu procesi obnove, revitalizacije i trajne zaštite Partizanskog spomen groblja, bilo tko može nazivati „neformalnim društvom“, kako je to – nespretno i najblaže rečeno – neodgovorno, ovih dana učinio Ljubo Bešlić. Teško da će gradonačelnik Mostara u tehničkom mandatu, svoj pristup i zahtjeve moći – ne samo da objasni, nego i da provede, pred Odborom Mostaraca ovakvog kalibra. U razgovoru koje sam, u međuvremenu, obavio sa jednim brojem članova Odbora, Bešlić teško da će moći i da ih sam čak okupi na jednom mjestu. Potvrdili su mi jasno da ni Ljubo Bešlić, niti bilo tko od političara, neće moći da nametne neku svoju volju ili promijeni odluke, koje se kose sa njihovom savješću, dakle, nepristrasnim, samostalnim pogledima i stavovima.“ – pojašnjava najnoviju situaciju, Alija Behram.

„Zaboravnog gradonačelnika Bešlića“ – kako sam kaže, Behram podsjeća da je, uz svečanosti otvaranja i zajedničkog prisustva programima „Šantićevih večeri poezije (10. i 11. listopada), lično razgovarao sa njim oko potrebe da se čim prije sazove Odbor i započne sa realizacijom već pripremljenih projekata obnove i zaštite Partizanskog spomen groblja, s čime se Bešlić nedvojbeno složio, saslušavši i sljedeće argumente:

„Bešlića sam obavijestio da sam sa predstavnicima Centra za mir i Mostarskog kruga, krajem kolovoza – samo sedam dana prije njegove smrti, boravio u porodičnom domu Radmila-Brace Andrića, na njegov lični poziv, kada mi je ustupio svoju kompletnu dokumentaciju i vlastite bilješke i dnevnike vezane za sve protekle godine obnove ovog nacionalnog spomenika BiH. Već ozbiljno narušenog zdravlja, Braca nas je pozvao da se aktivno okupimo i uključimo u proces obnove, glasno primjećujući da (citat: Radmilo Andrić „..ovo sa Partizanskim neće ići i bez vas, uključujući što širi front građana i nevladinog sektora, da upire i do kraja gura cijelu stvar…“ Braca je tada zamolio da Odbor čim prije izabere novog predsjednika, po mogućnosti mlađe dobi a da želi da radi… tako se, doslovce, izrazio – podsjeća Behram.

„Obećali smo Andriću (u to vrijeme još u ulozi predsjednika Odbora) da ćemo, u saradnji sa Gradom i Agencijom „Stari grad“, što prije sazvati Odbor, izabrati novog predsjednika i aktivirati sve adrese kako bi se realizirali već pripremljeni projekti obnove i ustanovio efikasan projekat trajnog nadzora i fizičke zaštite cijelog kompleksa nacionalnog spomenika, ozbiljno načetog što ratnim i poratnim devastacijama, a posebno rušilačkom nasrtaju vandala.“

Behram kaže da je o svemu ovome – još uz prisustvo više ljudi, (najprije 10. listopada u Vladičanskom dvoru uz promociju knjige književnika Vladimira Pištala, a zatim i sutradan – u predvorju Narodnog pozorišta Mostar, uoči predstave banjalučkog Narodnog pozorišta RS, razgovarao sa gradonačelnikom Bešlićem.

Behram iznenađen obratom

-Bešlić je, bez ikakvih ograda, podržao pristup koji sam mu obrazlagao. Rekao mi je doslovce: „Neka se sazove Odbor, imenujte predsjednika, ionako je Odbor samo lobističke naravi, dok će struka raditi svoje…“ Pohvalio se Bešlić i da je Grad odranije pripremio i platio kompletnu projektnu dokumentaciju za obnovu Partizanskog spomen groblja i sada je, tek, ostalo otvoreno pitanje obezbjeđenja novca za obnovu. Obojica smo se složili da je na potezu Federalna vlada, imajući u vidu da je to jedina adresa obavezana Zakonom o nacionalnim spomenicima BiH i zaključcima koje je preuzela i adresirala Komisija za nacionalne spomenike BiH, kaže Alija Behram, neprijatno iznenađen obratom Ljube Bešlića i pristupom koji potpuno dovodi u pitanje sve rečeno i urađeno.

„Neprijatno sam iznenađen da Ljubo Bešlić vraća stvari na početak, minimizirajući, pa čak (što nije nimalo pristojno !), ismijavajući sve urađeno, a gle čuda – sa čime se u startu – do prije desetak dana sam slagao, čak ohrabrivao i odobravao. Napose je uvredljiva i tek vrijedna gađenja, njegova opaska „…Neće neka NVO upravljati Partizanskim grobljem“. Ako je mislio na „Mostarski krug“, mi se time sigurno niti namjeravamo, niti hoćemo baviti. Niti nam je u opisu posla, niti u mandatu, a ni u programu. Ali, ako će Grad – sa ovakvim gradonačelnikom, brinuti o svom nacionalnom spomeniku kako sada brine, neka se odmah okane takvog posla. Građani bi mu pritom još mogli biti zahvalni ! Međutim, gradonačelnika hoćemo i želimo – pa i u ovoj prilici, otvoreno i glasno pitati: „Objasnite Mostaru i Mostarcima zašto ste kao gradonačelnik dozvolili, i snosite li vlastitu odgovornost, što je Partizansko spomen groblje – v a n d a l i z m o m – upropašteno do mjere da za njegovu (tek djelimičnu) sanaciju, kultivaciju, obnovu, zaštitu… treba – brat bratu, najmanje par miliona konvertibilnih maraka“? Ko je odgovoran za takvu i toliku štetu koju će platiti svi građani Mostara ? Kako je bilo prešnije uvesti video-nadzor i osvijetliti (o trošku građana) spomenik Brus-Liju (Bruce Lee), u gradskom parku, dok jedini nacionalni spomenik BiH u Mostaru propada… I tako dalje, i tome slično – pitanja je sijaset. Ali, u tome i jeste bit i smisao djelovanja NVO, od kojih brojne šute, a neke – bogami, poput „Mostarskog kruga“, hoće da progovaraju glasno. I tek će se taj glas čuti ! – poručuje predsjednik „Mostarskog kruga“

Stranački nalog

„Zato najnoviji javni istup Ljube Bešlića – kaže Alija Behram, ne mogu protumačiti drugačije nego kao stranački nalog, pa je gradonačelnik morao da pravi rikverc kako se – zapravo, ništa oko Partizanskog spomen groblja ne bi poduzimalo. A to je onda već puno ozbiljnija stvar i traži ozbiljnu javnu mostarsku raspravu. I puno šire. Na stranu to što Bešlić jedini legalni mostarski Odbor za obnovu Partizanskog spomen groblja jeftino imenuje kao „neformalno društvo“, ili „neformalna grupa“, dok Udruženje građana „Mostarski krug“ imenuje sintagmom … „neka NVO“. To samo govori o njegovom profilu ali i koliko mu je uopće stalo do ozbiljne i kredibilne, za grad važne debate. Ali, ako kod njega zaista postoji interes, još bolje – ukoliko ima „petlje“ da se sretne oči u oči bilo sa članovima Odbora, ili – još bolje, sa članovima Predsjedništva „Mostarskog kruga“, kako bi sa nama razmijenio svoje argumente o brojnim problematičnim i otvorenim mostarskim pitanjima koja žuljaju Mostarce, mogao bi čuti i drugačija mišljenja i ideje o smjerovima – sve u korist Grada i građana. A možda bi to bila dobra prilika i da gradonačelnik u tehničkom mandatu još nešto korisno nauči. I svi zajedno, kaže Behram u odgovoru gradonačelniku Ljubi Bešliću.

 

One thought on “BEHRAM ODGOVARA BEŠLIĆU: Umjesto akcije, ‘zaboravni gradonačenik’ optužuje NVO

  • studeni 6, 2017 at 2:14 pm
    Permalink

    Meni i svima je Alija obeco zlatne kasike pa de su a ti se udomi Behram kad Safa zaleze TVMostar djubre prevrtacko nego sta prestavljas nego grupu buntovnika koji se ne snalaze kad se ide zakonom nego lopovlukom i prevarama de prepami Beslica neka Safa posalje svoje kerove koji polako ostaju bez zuba kao sto je slao na Bosnjake i Smajkica Vamasamo nered odgovara gadite mi se kad te sretnem vazda pljunem radi uroka fuj ljigavac

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *