Begović za Dnevni list: Razgovor je bio dobar, sada je najvažnija reprezentacija

Vratar reprezentacije BiH i engleskog Bournemoutha osnovao je 2013. godine Fondaciju Asmir Begović koja ima za cilj izgradnju i obnovu sportskih objekata. Tako su se gradili objekti u Srebrenici, zatim teren koji se nalazi u sklopu Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli. Također ova Fondicija pomaže i rad Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru. U posljednje vrijeme, Asmir i njegov tim trenera i ljudi okupljenih u ovu Fondaciju fokusirao se na pokretanje još jednog projekta, akademije za mlade golmane. Kamp u trajanju od dva dana već je ranije održan u Sarajevu, gdje je akademija službeno i otvorena.

– Ovo je važan dan, kada je u pitanju naša akademija, poseban za mene jer je ovo službeno otvaranje ove akademije. Ovo je velika stvar za sve nas. Ideja da u BiH pokrenemo jednu ovakvu akademiju nije došla preko noći. Naša zemlja ima veliku golmansku tradiciju i želimo talentiranim golmanima i golmanicama pružiti priliku da se kroz ozbiljan rad na individualnom nivou dodatno razvijaju i steknu nova znanja koja će im pomoći u budućnosti, rekao je Begović u razgovoru za Dnevni List, svega nekoliko minuta prije službenog otvaranja.
– Prije određenog vremena imali smo kamp. U šestom mjesecu, u trening centru FK Sarajevo, radili smo s dječacima i djevojčicama između 8 i 16 godina koji su se susreli sa jednim novim iskustvom treniranja u profesionalnom okruženju i individualnog rada s vrhunskim trenerima. Taj kamp i djeca koja su boravila tu dva dana, dali su nam jednu dodatnu motivaciju da pokrenemo jednu ovakvu akademiju. Da pomognemo ovoj djeci ovdje, da im probamo stvoriti što bolje uvjete i  jednu novu mogućnost za bolju budućnost, dodao je Asmir.

Akademija je službeno otvorena na terenima sportskog kompleksa Zetra, tu su svoju pomoć pružili i pružat će ju treneri ‘Škole fudbala Valter’.

– Reakcija je sjajna, podatak da na ovom treningu ima 27 mladih dječaka, golmana, brojka je koja pokazuje da idemo u dobrom pravcu, ali i da moramo nastaviti raditi. Imam koncept, plan, tu su treneri koji će nastaviti raditi u ovoj akademiji. Za ovaj broj golmana imamo dovoljan broj trenera. Prema planu i programu, dječaci će biti raspoređeni u svoje grupe zavisno o godinama, treninzi su planirani dva puta tjedno. Koncept je dobar, vjerujem da će itekako pomoći polaznicima akademije, naglasio je Begović.

Akademija je za sada na orijentirana na grad Sarajevo…
– Za sada smo fokusirani na Sarajevo, imamo puno planova, imamo različitih ideja pa ćemo vidjeti. Nije isključeno da se proširimo na neke druge gradove u BiH. Kažem, za sada smo tu, najvažnije je da se stvari ovdje u Sarajevu razvijaju onako kako smo planirali, pa ćemo vidjeti dalje, kaže ovaj iskusni golman koji nažalost preskače prve utakmice Lige nacije u reprezentativnom dresu. Bez poziva selektora Prosinečkog je neočekivano ostao, ali je dolazak u Sarajevo iskoristio kako bi se susreo sa izbornikom.

– Dogodile su se neke stvari koje su već sada prošlost, razgovor je bio dobar, ja sam i dalje tu na raspolaganju reprezentaciji, a u ovom trenutku je najvažnije da se reprezentacija što bolje pripremi za ono što je očekuje, to su ova dva susreta, pa ćemo vidjeti. Već idućeg mjeseca reprezentaciju čekaju prijateljski susreti protiv Turske i Španjolske, nakon toga nastavak Lige nacije, pa ćemo vidjeti, kaže na kraju Begović. F. I.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *