Bećirović: Drugi neka se svađaju, moj prioritet je bolja ekonomija

Dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, obraćajući se velikom broju građana u Kalesiji poručio da država Bosna i Hercegovina mora učiniti sve kako bi naša privreda postala konkurentna na međunarodnom tržištu. „Naše firme moraju biti poticane da proizvode robu za međunarodno tržište. Država mora mnogo odgovornije voditi politiku poticanja domaće privrede vodeći računa o trendovima i na domaćem i na međunarodnom tržištu,“ izjavio je.

„Zadnjih nekoliko mjeseci svjedočimo ugrožavanju egzistencije i krizi sa kojom su suočena brojna mala i srednja poljoprivredna preduzeća i gazdinstva. Malinari, proizvođači smilja u Hercegovini i brojni drugi – svi oni su na koljenima, a govorimo o hiljadama domaćinstava i porodica. Svi plaćaju ceh nepostojanja planskog odnosa države prema poljoprivredi. Država mora aktivno učestvovati u planiranju proizvodnje, kao i u praćenju i analiziranju stanja na tržištu. Država mora i praktično i savjetodavno pomagati proizvođačima u pogledu osiguranja stručne podrške u planiranju zasada, subvencioniranju sadnje tržišno perspektivnih kultura i kontroliranja ponude, kako bi se izbjegla prezasićenost tržišta pojedinim proizvodima,“ rekao je Bećirović.

„Konačno, bosanskohercegovačka diplomatska mreža mora početi funkcionisati kao ozbiljna podrška bh. ekonomiji. To mora biti koordiniran sistem vanjske podrške našim proizvođačima i izvoznicima koji će djelovati u sinhronizaciji sa relevantnim institucijama u zemlji i inostranstvu na osiguranju plasmana naših proizvoda. Sve što sada imamo je rascjepkan, razderan parasistem u službi povlaštenih pojedinaca koji diplomatiju vide kao priliku za ugodan, višegodišnji odmor. Nasuprot tome, naša diplomatska i konzularna predstavništva moraju profunkcionisati kao mreža koja potiče rast, ali i amortizuje i sprječava ʹpadanjeʹ naših privrednika,“ zaključio je Bećirović.

 

One thought on “Bećirović: Drugi neka se svađaju, moj prioritet je bolja ekonomija

  • rujan 13, 2018 at 9:59 am
    Permalink

    Čovjek je u periodu adolescencije ušao u politiku i dan danas je tu. Sve što je stekao od univerzitetskih diploma do materijalnih dobara je stekao u politici. Po meni, dobar jer je antifašista, ali brate potrošen. Treba nam neko ko se borio kroz život i mukom sticao ono što ima. Religijska, politička i etnička pripadnost nisu bitni. Bitno je da je čovjek domaćin.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *