Baždarević objavio popis: Imamo šansu i za prvo mjesto

Izbornik nogometne A reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević objavio je spisak igrača na koje računa za meč protiv Grčke, koji će biti odigran početkom juna u Zenici, u okviru kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Na Baždarevićevom spisku nalazi se 31 igrač, a selektor se na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo na formu igrača, te razloge zbog kojih se na spisku nalazi tako veliki broj nogometaša.

– Neki reprezentativci pred sobom imaju još niz utakmica koje trebaju odigrati, a neki su još uvijek upitni iz različitih razloga. Zbog toga se na spisku nalazi 31 nogometaš. Recimo, danas ćemo znati šta se dešava s Miličevićem koji treba obaviti preglede. Imali smo povrede Zukanovića, Đurića, Pavlovića, Vršajević dugo vuče povredu. Sve su to stvari koje utiču na finalni spisak i sastav reprezentacije koja će igrati protiv Grčke – rekao je Baždarević.

Selektor dodaje da u narednih sedam do osam dana treba sagledati formu igrača i odlučiti ko je optimalan za nastup protiv Grka, te da je zadovoljan formom igrača koji redovno igraju za svoje klubove. Postavlja se pitanje u kakvoj će formi doći nogometaši koji nisu nastupali redovno.

– Nadam se da ćemo pripreme odraditi najbolji način i dočekati Grke u vrhunskoj formi. Pokušali smo organizovati prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Senegala prije nastavka kvalifikacija da bismo provjerili stanje igrača koji su manje igrali, ali uslovi koje su Senegalci postavljali su bili neprihvatljivi. Morat ćemo formu pronaći kroz treninge – rekao je Baždarević.

Ističe da su svi mogli vidjeti drugačiju reprezentaciju Grčke u meču protiv Belgije, ali da selekcija BiH ima kvalitet da riješi meč u svoju korist.

– Taj grčki tim je igrao disciplinirano, odgovorno i čvršće. Mogli su napraviti još bolji rezultat protiv jake reprezentacije Belgije. To je bio jedan drugi grčki tim u odnosu na onaj protiv kojeg smo igrali u Grčkoj. Očekujem da će igrati isto tako i u Zenici, a na nama je da ne srljamo i da pametnom, agresivnom i timskom igrom dođemo do povoljnog rezultata. Vjerujem da ovi igrači koji su na spisku mogu to odraditi – objasnio je selektor BiH.

Na spisku se nalaze: Asmir Begović, Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, Ermin Bičakčić, Ognjen Vranješ, Edin Cocalić, Toni Šunjić, Ervin Zukanović, Dario Đumić, Samir Memišević, Daniel Pavlović, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Sanjin Prcić, Muhamed Bešić, Mato Jajalo, Gojko Cimirot, Rade Krunić, Edin Višća, Avdija Vršajević, Danijel Milićević, Haris Medunjanin, Miroslav Stevanović, Vedad Ibišević, Rijad Bajić, Armin Hodžić, Kenan Kodro, Edin Džeko, Tomislav Tomić, Haris Duljević i Dino Beširević.

Najveći problem Baždareviću predstavlja defanzivna linija, gdje neće moći računati na suspendiranig Kolašinca, a neće biti ni dugogodišnjeg reprezentativca Emira Spahića, koji je bio svojevrsni vođe bh. obrane.

– Imamo brigu zbog obrambene linije, jer na tim pozicijama nemamo previše solucija. Svi znamo koliko nam nedostaje Emir Spahić, a Sead Kolašinac igra vjerovatno u životnoj formi i mnogo će nam faliti. Nastojat ćemo da iskoristimo igrače kojima raspolažemo na najbolji mogući način, iako neki od tih igrača nisu dovoljno igrali u zadnje vrijeme. Razmišljali smo o nekim drugim solucijama, ali odlučili smo se za iskusne i provjerene igrače – potcrtao je Baždarević.

Dodao je da su šanse reprezentacije BiH u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo dobre za prvo i drugo mjesto u grupi, te da će utakmica protiv Grčke mnogo toga razjasniti.

Pripreme reprezentacije BiH počinju 1. 6. u Sarajevu gdje će do 5. 6. trenirati na terenima FK Sarajevo u Butmiru. Nakon toga ekipa će pripreme nastaviti u Trening centru NSBiH u Zenici.

Susret s Grčkom će biti odigran 9. 6. stadionu ”Bilino polje” u Zenici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *