Banja Luka i Mostar imaju potencijala za titulu Europske prijestolnice kulture

Panel o kandidaturama Banje Luke i Mostara za titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine održan je u ponedjeljak u Umjetničkoj galeriji Sarajevo.

Europska prijestolnica kulture (EPK) je najpoznatiji i najprestižniji kulturni program Europske unije u kojemu od 2014. mogu sudjelovati i gradovi iz BiH, a Banja Luka i Mostar su prva dva grada koji su odlučili sudjelovati u ovom natjecanju te su već formirali timove za kandidaturu.

Tri faze apliciranja

S obzirom  na to da se aplikacija sastoji iz triju faza ( prva je prikupljanje podataka i izrada strategije kulture, druga je izrada preliminarne aplikacije, a treća je konačna aplikacija), danas su članovi timova iz Banje Luke i Mostara razgovarali o razlozima koji su ih potaknuli na aplikaciju za titulu EPK 2024., koracima koje su do sada poduzeli u pripremi aplikacije, te strateškoj viziji kulture i njezine uloge u razvoju ovih dvaju gradova.

Ovaj projekt  nudi veliki potencijal za razvoj kulturne scene grada, općenito, kao i sve elemente urbanog i razvojnog na koje kultura može da utječe, i s tim u vezi šef tima EPK Banja Luka 2024. Marko Bilbija, je naveo da rade istraživanje kulturne scene i publike, a na osnovu rezultata istraživanja dobit će smjernice za dokument, razvoj kulturne strategije.

Naglasio je da su vlasti Grada Banja Luka dale punu podršku projektu, kao i sve ostale institucije kulture, nevladine organizacije.

– Planiramo da u Banjoj Luci stvorimo novi sistem funkcioniranja kulture koji će biti održiv, tako da ćemo  sav potencijal koji Banja Luka ima kao grad na neki način ustrojiti i napraviti jedan novi sistem kojim ćemo pružiti mogućnost za suradnju svih kulturnih aktera koji do sada nisu surađivali, ali i za  međunarodnu suradnju – rekao je Bilbija.

Veliki potencijali Banje Luke i Mostara

Također i Grad Mostar ima velike potencijale za projekt EPK, a kako je kazala Inga Dragoje-Mikulić, šef službe za kulturu Grada Mostara, iako je bilo neizvjesno jer Grad Mostar nema gradsko vijeće, dobili su političku podršku da mogu ići u projekt.

– Mi od moguće prijestolnice EKP očekujemo da možda najprije sagledamo sami sebe, fali nam šira perspektiva, te da putem izrade strategije za kulturu pronađemo način za rješenje problema – smatra ona.

Kaže da je jedna od mogućnosti povezivanje gradova Mostara, Trebinja, Livna i Konjica, te da su već pokrenuti razgovori o tome.

Direktor Festivala Poligon iz Mostara Mirko Božić smatra da najveći benefit kandidature EKP je da će imati konkretnu i razvijenu priču o prioritetima.

– Mostar ima brojne kulturno-historijske kvalitetne prednosti, to je grad s najviše kulturnih institucija i većina tih institucija imaju svoj prostor, nekima manje ili više treba obnova, ali previđena je i izgradnja novih kapaciteta – rekao je.

Pozitivna konkurencija

I drugi sudionici panela: Dijana Grbić, članica tima koordinatora za kulturu Grada Banja Luka, Monika Ponjavić, viša stručna suradnica Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Tanja Miletić- Oručević, direktorica Studija za izvedbene umjetnosti Grada Mostara, te Danijel Vidović, direktor Hrvatskog doma herceg ‘Stjepan Kosača’ u Mostaru, smatraju da je razgovor važan, stvara pozitivnu konkurenciju, te žele da u najboljem svjetlu prikažu svoj kulturni život i kulturno-povijesnu baštinu.

 

3 thoughts on “Banja Luka i Mostar imaju potencijala za titulu Europske prijestolnice kulture

 • listopad 11, 2017 at 8:36 am
  Permalink

  Kultura je duhovna kategorija koja se materijalizuje u raznim oblicima, a između ostalog i u arhitekturi. S tim uvezi ne mogu a da se ne zapitam kako neki grad može biiti “prijestolnica kulture” ako su njemu porušeni vjerski objekti, ako su porušeni mostovi, ako je narod protjeran i raseljen, ako građani kao društvena kategorija ne postoje nego su svedeni na brojeve u etničkom smislu. Kakva je to prijestonica kulture ako nam djeca idu odvojene škole i dijelimo ih po imenima, boji kose ili po čemu već. Kakva je to prijestolnica kulture ako se vijore četničke, ustaške i ine zastave, upražnjava fašitstička retorika na bazi izvorne fašističke ideologije. Kakva je to zemlja ” rekti – i bosa i gola”…kome mi ovakvi primitivni možemo pokazati svoju kulturu kad imamo tri istine?!

  Reply
 • listopad 11, 2017 at 2:00 pm
  Permalink

  Mostar nikad nije bio kulturni grad jer smo svi vjekovima bez obzira na obrazovanje nekulturni i u tom smislu neobrazovani sam se sebi gadim

  Reply
 • listopad 12, 2017 at 2:03 pm
  Permalink

  Mostar danas samo po Fasizmu je poznat a kada je bio Srpski u vrijeme Alekse Santica bio je centar kulture u regionu

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!