Bajić: Kod nas je vlast disciplinirala tužiteljstvo, a trebalo bi biti obratno

Deveti prosinac u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Kada je u pitanju index borbe protiv te pošasti, BiH taj datum i ove godine dočekuje kao posljednja u regiji.

“Borba protiv korupcije pokazala se izgubljenom, a dosadašnji mehanizmi neefikasnim”, ocijenio je za BHRT aktivist Bojan Bajić prema čijoj  ocjeni Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju, u čijoj je izradi i sam sudjelovao, pravnu zaštitu prijavitelju korupcije, tzv. ‘zviždaču’, pruža tek nakon što on prijavi korupciju i, na primjer, dobije otkaz. No, kako je ukazao, Zakonom nije definirano hoće li institucija kojoj se korupcija prijavljuje primiti prijavu.

“Ako, na primjer, direktor određene institucije ne želi primiti prijavu, onda je to potpuno bespotrebno. Prijavitelj korupcije time se samo dovodi u stres te se pita zašto ju je uopće i prijavio kada od toga nema koristi. Nama je potrebno da se vratimo etičkim standardima ponašanja”, kazao je Bajić, ocijenivši da silni novac koji je međunarodna zajednica u zadnjih desetak godina uložila u borbu protiv korupcije očito nije dao nikakve rezultate i da je ta borba, za sada, izgubljena. Prema riječima sugovornika BHRT-a, postiglo se samo da ljudi postanu svjesni problema, ali i toga da se po tom pitanju ništa ne čini.

“Danas su građani svjesni korupcije, ali u stanju beznađa, apatije”, navodi Bajić dodavši da to može biti i pozitivno, kao poziv na mobilizaciju, jer znamo da problem postoji. On smatra da je korupcija jača no ranije i da borbu protiv nje nema smisla nastaviti na isti način već treba iznaći nove mehanizme.

“Očito je da pravosudne instuitucije to ne mogu to učiniti. Moramo definirati oblast etičkog ponašanja dužnosnika. Danas imate situaciju da Tužiteljstvo, ako prati osumnjičenog za korupciju, mora pratiti deset susreta i uhititi ga u trenutku primanja mita. Borba protiv korupcije podešena je na razinu dokazivanja kaznenog djela. Kod nas je vlast disciplinirala tužiteljstvo, a trebalo bi biti obratno”, zaključio je Bajić u razgovoru za BHRT.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *