Austrija prihvatila novi pooštreni zakon o azilantima

Austrijska Vlada donijela je novi pooštreni zakon o podnositeljima zahtjeva za azilom, koji je naišao na brojne kritike, a njegova primjena bi mogla sa sobom donijeti i velike troškove, javljaju austrijski mediji.

“Dodatno osoblje i uređaji potrebni pri primjeni novog zakona donose sa sobom troškove koji premašuju iznos od dva milijuna eura godišnje”, javlja bečki dnevnik Der Standard, pozivajući se na Ministarstvo unutarnjih poslova.

Novi zakon o strancima, odnosno dio koji se odnosi na podnositelje zahtjeva za azilom, predviđa oduzimanje novca budućim izbjeglicama i podnositeljima zahtjeva, i to u iznosu od 840 eura, koji bi trebali biti upotrijebljeni u djelomičnom pokrivanju troškova postupka obrade zahtjeva za azilom.

Teže do austrijskog državljanstva

Istovremeno bi se njihovi mobiteli analizirali, kako bi se pomoću geo podataka ustanovila točna ruta dolaska u Austriju. Tako će, ako se utvrdi da je izbjeglica u Austriju stigao preko neke zemlje Europske unije, u nju biti i vraćen, shodno Dublinskom pravilu.

Mnoge izbjeglice su do sada do Austrije stizale preko Hrvatske.

Analize pokazuju da je ova vrsta intenzivne provjere, kako nadalje javlja Der Standard, povezana s visokim troškovima. Novi zakon predviđa lakše protjerivanje podnositelja zahtjeva za azilom koji se ogriješe o zakon.

I stjecanje austrijskog državljanstva za izbjeglice će biti moguće tek nakon deset godina boravka u Austriji, umjesto dosadašnjih šest.

“Strog i efikasan zakon bi trebao spriječiti zloupotrebu austrijskog prava na azil”, rekao je austrijski ministar Herbert Kickl iz desno populističke Slobodarske partije Austrije, prenosi Al Jazeera.

Otežana integracija izbjeglica

“Novi zakon će imati i preventivni karakter. Kada se pročuje da provjeravamo imaju li izbjeglice novac, možda se mnogi odluče odustati od ovog puta”, rekao je austrijski vicekancelar Christian Strache, također iz ove partije.

Humanitarne organizacije su kritizirale novi pooštreni zakon, ocjenjujući ga nehumanim.

“Nova pravila prodiru u privatnu sferu izbjeglica i tako otežavaju njihovu integraciju”, priopćila je organizacija SOS Mensch.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *