APEL ZA SPAS: 48 sati neizvjesnosti za mostarski Aluminij

Ukoliko Aluminij bez električne energije prestane duže od tri sata- mrtav je, upozoravaju uprava i radnici. Iz mostarskog Aluminija u petak su uputili apel za pomoć prema Vladi Federacije i svima koji mogu pomoći da ovo poduzeće preživi i izađe iz teške situacije

Iz mostarskog Aluminija u petak su uputili apel za pomoć prema Vladi Federacije i svima koji mogu pomoći da ovo poduzeće preživi i izađe iz teške situacije. Aluminij je doveden pred gašenje, a kap koja je prelila čašu je najava iz Nezavisnog operatera sustava (NOS) BiH da će Aluminij u nedjelju isključiti sa naponske mreže zbog duga koje ovo poduzeće ima, a radi se o dva do tri milijuna duga. Uz to Aluminij ima problem da nabavi električnu energiju, jer je istekao ugovor sa Elektroprivredom HZ HB.  Ukoliko Aluminij bez električne energije prestane duže od tri sata- mrtav je, upozoravaju uprava i radnici.

Vlada mora pomoći

V.d direktor Dražen Pandža rekao je da situacija u Aluminiju duže vrijeme nije dobra. ”Nalazimo se u velikim dubiozama, računi za električnu energiju su enormni, struja na burzi je na povijesnim razinama. Sve je to rezultiralo da se mi danas nalazimo u neizdrživoj situaciji. Upoznali smo naše vlasnike kakva je situacija i zamolili da pomognu. Situacija prevazilazi ono što mi možemo uraditi”, rekao je Pandža. Naveo je su dobili informaciju da je Vlada FBiH trebala raspravljati o Aluminiju, ali konkretnih povratnih informacija nema.

”Mi smo od NOS-a dobili informaciju da u nedjelju dolazi do isključenja sa mreže što će izazvati nesagledive posljedice. To nije učinjeno ni 1992. godine. Mi ne možemo preživjeti gašenje. Štete bi bile nesagledive. Sve to predstavljalo bi opasnost i za zdravlje i živote zaposlenika. Nemoguće je sagledati sve posljedice”, kazao je Pandža. Smatra da odgovornosti za sadašnje stanje ima na više adresa, ali da je najveća na Vladi Federacije BiH. Podsjetio je da je Vlada FBiH 17.6. 2013. godine potpisala Aneks 8 na Sporazum s Aluminijem kojim je Vlada preuzela obveze subvencioniranja električne energije i postala vlasnik 44 posto dionica Aluminija.

”Apeliramo još jednom da ovo društvo dobije samo ono što je potpisano i što je Vlada bila dužna ispuniti prema nama. Da je to ispunjeno mi ne bi bili u ovoj situaciji. Apeliramo na sve koji mogu pomoći, da pomognu, jer mi imamo još 48 sati života. Ako ova država ne vidi smisao  i budućnost ove firme, neka kažu da i mi znamo šta nam je činiti”, kazao je Pandža.

Na pitanje je li gašenje Aluminija stvar politike, Pandža je kazao da je u BiH sve stvar politike. ”Mi iz ove perspektive ne možemo isključiti da je ovo stvar politike i da politika ima svoje prste”, navodi v. direktor. On ne želi vjerovati da Aluminij neće preživjeti.

Teški uvjeti i politika

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš mišljenja je da je očigledno da neispunjavanje obaveza iz Sporazuma nije pravna već politička stvar. On je pojasnio da se u Aluminiju zadnje dvije godine puno stvari poboljšalo, ali da su trenutno uvjeti na burzi takvi da se iz sadašnje pozicije Aluminija  nemoguće dalje nositi s njima. ”Da smo imali riješeno stanje dugova i bili kreditno sposobni da izvadimo garancije i kupimo sirovine kada su bile povoljne, stanje bi bilo drugačije. Na početku godine smo struju mogli kupiti za 42 eura, a sada je plaćamo 85 eura”, kazao je Miloš.

Naveo je da se borba za Aluminij nastavlja. ”Od Vlade još nismo dobili odgovor. Po našim informacijama za sljedeći petak je zakazana sjednica. Rješenje je na Vladi i na tome da ispoštuju što je potpisano”, podvukao je Miloš koji dodaje da je Vlada i od ranije upoznata sa problemima ovog poduzeća, zahtjevima za reprogram duga, cijenu struje itd.

On je ukazao na nelogičnosti u BiH, poput te da je Aluminij nedavno bio blokiran od Elektroprenosa BiH kojem je zadnjih petnaest godina na ime tarifa uplatio preko 200 milijuna maraka. ”To je jedan od razloga zašto ne poslujemo dobro, jer plaćamo i što treba i ne treba. U Sloveniji, Austriji, Njemačkoj se zna kako posluju aluminijske firme”, kazao je Miloš i naglasio da je za Aluminij potreban poseban zakonski okvir i ”lex Aluminij” zakon. ”Ima li ova Vlada snage za to ne znamo, ali mi još vjerujemo u nju”, poručio je.

Miloš je naveo da će uprava pokušati da nađe električnu energiju i da odgodi isključenje. On se nada da će svi imati razumijevana ukoliko vide da se Vlada uključila u rješavanje problema.

Radnici će braniti poduzeće

Iz Nezavisnog sindikata radnika Aluminija poručili su kako bi isključenje Aluminija s mreže značilo kraj za ovo poduzeće i kako radnici to neće dozvoliti. Predsjednik sindikata Romeo Biokšić kazao je da će radnici poduzeti sve mjere i neće dozvoliti da se tvornica ugasi.

Predsjednik Skupštine Sindikata Pero Bebek koji radi 29 godina u Aluminiju objasnio je da bi isključenje električne energije značilo ogroman gubitak. ”Startanje jedne elektrolize zadnji put kad smo je radili trajalo je dvije godine, a košta oko 100.000 dolara. Gubici bi bili ogromni, jer Aluminij ima 256 ćelija”, naveo je Bebek. Član Predsjedništva Sindikata Anđelko Ćubela naveo je da nikad nije bila ovakva situacija u Aluminiju. ”Nećemo dozvoliti da nam isključe struju. Ako bude trebalo branit ćemo je svim raspoloživim sredstvima u Čulama”, poručio je.

U mjestu Čule između Mostara i Čitluka nalazi se dalekovodno postrojenje. No upućeni kažu da nije potrebno dolaziti na Čule, jer se električna energija može ugasiti i jednim pritiskom na dugme iz Sarajeva. Prema tome sudbina mostarskog poduzeća u kome je zaposleno 900 radnika i na koji je naslonjen još veliki broj kooperanata u rukama je Vlade Federacije.

Ono što treba napomenuti je da je Vlada FBiH, kada je bilo političke volje, intervenirala i pomagala čak i privatna poduzeća. Vlada je vlasnik 44 posto Aluminij, dok su 44 posto vlasnici mali dioničari i 12 posto Vlada Hrvatske. Slamanje Aluminija značilo bi ekonomski slom Hercegovine.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *