Angela Merkel stigla u Skoplje

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je doputovala u prvi službeni posjet Makedoniji, poručila je građanima te zemlje da mogu i trebaju sami odlučivati o budućnosti svoje države.

To može da bude članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, ako referendum od 30. rujna bude uspješan, kazala  je Merkel te dodala kako ima i određenih preduvjeta da bi se to ispunilo, prenose agencije.

– Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe riješenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. I vi 30. rujna imate mogućnost, isto kao prije 27 godina, da glasate hoćete li pripadati EU i NATO-u, a to istovremeno znači prihvaćanje dogovora s Grčkom – istaknula je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Makedonski premijer zahvalio je njemačkoj kancelarki na otvorenoj podršci njezine zemlje euroatlantskim integracijama Makedonije.

– Podrška koju dobivamo u našim naporima da izgradimo napredno europsko društvo je ogromna i prijateljska – ocijenio je Zaev.

Njemačka kancelarka stigla je danas ranije u jednodnevni posjet Makedoniji, a ispred zgrade Vlade, uz sve državne počasti, dočekali su je Zaev i njegovi najbliži suradnici, javila je agencija MIA.

Makedonija će 30. rujna održati referendum na kojem će se glasači izjasniti o sporazumu s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, čime se želi okončati spor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije koji se vuče već 27 godina. Nakon dogovora postignutog u lipnju, Grčka je u srpnju skinula veto na članstvo Makedonije u NATO-u, ali će ugovor o pristupanju ratificirati tek nakon što se promjena imena potvrdi na referendumu i donesu ustavne promjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *