Angela Merkel četvrti put izabrana za kancelarku

BERLIN – Njemački parlament je održao sjednicu na kojoj je po četvrti put izabrao Angelu Merkel za kancelarku te zemlje i tako okončao gotovo šestomjesečnu političku neizvjesnost.

“Predsjedniče Bundestaga, prihvaćam ovaj izbor”, rekla je Merkel nakon što je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble objavio rezultate glasovanja zastupnika Bundestaga.

Za Angelu Merkel je glasovalo 364 zastupnika što je osjetno manje od 399 koliko raspolaže demokršćansko-socijaldemokratska koalicija. Pretpostavlja se da najviše otpora dolazi iz redova manjeg koalicijskog partnera Merkeličine Unije CDU/CSU, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koja se do posljednjeg trenutka dvojila oko ulaska u koaliciju s demokršćanima. Angela Merkel bi zajedno s članovima vlade trebala svečano položiti zakletvu u srijedu u podne.

Iste stranke su bile na vlasti u prethodne četiri godine, ali jučerašnje glasanje dogodilo se 171 dan nakon rujanski izbora. Socijaldemokrate su prvobitno planirali ići u opoziciju, ali su početkom ožujka podržali formiranje vladajuće koalicije s konzervativnim blokom njemačke kancelarke.

Novi kabinet Angele Merkel će u ovom mandatu biti dosta izmijenjen.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *